Kırşehir'de 51 yıldır bayram olarak, 28 yıldan bu yana da hafta niteliğinde kutlanan 'Ahilik Haftası' etkinliklerinin resmi kutlama programı sona erdi.

Program, Kırşehir Belediyesi Mehter Takımı ve Atlı Spor Kulüpleri'nin gösterileri ile renk kattığı Ahi Evran-ı Veli Külliyesi’ne kortej yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kırşehir Valisi Necati Şentürk, Milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan, Garnizon Komutanı J. Alb. Murat Bulut, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Bilgiç, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, TESKOMB Başkan Vekili Mustafa Alan, CHP Kırşehir İl Başkanlığı, 80 il esnaf odaları başkanları, Kırşehir oda başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Ahi Külliyesi içinde bulunan alanda gerçekleştirilen 28'inci Ahilik Haftası resmi töreninde, sırası ile, Kırşehir Esnaf Odaları Birlik Başkanı, Kırşehir TSO Başkanı, TESK Genel Başkanı, TESKOMB, TOBB, Kırşehir Belediye Başkanı, Kırşehir Valisi ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, 'Ahilik kültürünün, dünyanın hiçbir yerinde olmayan, son derece başarılı, toplumu bir arada tutan, aynı zamanda toplumum dinamik yapısını da ortaya çıkaran bir organizasyon ve bir sivil toplum kuruluşu olduğunun vurgulandığı' birer konuşma yaptılar.

Konya 3'üncü Ana Jet Üssü Komutanlığı’ndan hareket eden, 'Türk Yıldızları'nın Ahi Meydanı üzerinde yaptıkları selamlama uçuşunun ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı Osman Nuri Ercan yönetiminde hazırlanan Şed Kuşatma Töreni, yapıldı.

Rıza Sarıyıldız’ın Ahilik Duası’nı yapması sonrasında 'Üretimde Dürüstlük ve Kalite' temalı şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Şiir yarışmasında Oğuz Zan 1'inci, Seher Demirel 2'nci, Nurten Keleş 3'üncü olurken, ödüllerini Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci verdi. Kompozisyon yarışmasında dereceye giren 1'inci Yakup Kilitçi, 2'nci Neşe Kurtaran, 3'üncü Gülistan Özdemir de ödüllerini Vali Necati Şentürk’ün elinden aldı.

28'inci Ahilik Haftası kapsamında 2015 Yılı Ahilik Hizmet Ödülü, Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenoğlu’na Bakan Nurettin Canikli tarafından verildi. Bakan Canikli, Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenoğlu’na şed kuşatarak, Ahi Kaftanı giydirdi.

Yılın Ahisi seçilen 72 yıllık lületaşı ustası Burhan Yücel de 5 cumhuriyet altını ile ödüllendirilerek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli tarafından şed kuşatıldı ve Ahi Kaftanı giydirildi. Yılın Ahisi Burhan Yücel de, Bakan Canikli’ye lületaşından baston hediye etti.

Kırşehir Valisi Necati Şentürk tarafından 'Ahilik Onur Ödülü' ise Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’ye verilirken, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Bakan Canikli’ye şed kuşattı ve Ahi Kaftanı giydirdi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in günün anısına Bakan Canikli’ye hediye vermesi sonrası toplu fotoğraf çekimi ile 28'inci Ahilik Haftası resmi kutlama töreni sona erdi.

Eski Terminal Alanı’nda Erzincan Atlı Spor Kulübü ve Erzurum Ilıca Atlı Spor Kulübü'nün cirit gösterileri yapmasının ardından kutlamalar, Cacabey Meydanı’nda Diyanet İşleri Başkanlığı Tasavvuf Musikisi Korosu’nun konseri ile tamamlandı.