Türk Eğitim-Sen (TES) Kırşehir Şube Başkanı Bilal Türk, döviz kurlarındaki artışın ithal edilen kırtasiye malzeme fiyatlarının enflasyonun üzerinde yükselmesine yol açtığını ve servis ücretlerinde ise yaklaşık yüzde 10 artış olduğunu açıkladı.

TES Şube Başkanı Bilal Türk, “Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi, konuyla ilgili TÜİK verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırmada bir öğrencinin aile bütçesine getirdiği ek yük getirdiğini söyledi. Buna göre, ilköğretimde okuyan bir çocuğun aile bütçesine getirdiği ek yükün, geçen yıl aylık 846 lira 24 kuruşken, bu sene 968 lira 67 kuruşa çıktığı, okul masraflarının son bir yılda yüzde 14,5 yükseldiği belirtildi.

VATANDAŞLARIMIZ BORÇLANARAK YAŞIYOR

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin araştırmasıyla ilgili değerlendirmeye yer verilen açıklamada TES Kırşehir Şube Başkanı Bilal Türk, şunları kaydetti: "Geçtiğimiz yılla karşılaştırdığımızda sadece okul masraflarının aylık 122,4 lira arttığı ortaya çıktı. Zaten zorunlu tüketim harcamalarındaki artış, yılın başında alınan zammı eritmişti. Artan enflasyonla birlikte okulların açılması da aile bütçesine ek bir yük olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınav ve yerleştirme sistemindeki çarpıklık nedeniyle, öğrencilerin ailelerinden uzak okullara yerleştirilmesi de okul masraflarını artıran bir başka etken olmaktadır. Yapılan araştırmalar, son 11 yılda ülkedeki tasarruf oranının büyük ölçüde düştüğünü göstermektedir. Buna göre vatandaşlarımız borçlanarak yaşamakta, çocuklarımızın geleceği için hiçbir yatırım yapamamaktadır."

Vatandaşı ekonomik açmazda bulunan bir ülkenin ilerleyemeyeceğini, büyüyemeyeceğini ve kalkınamayacağını belirten Bilal Türk, eğitim masraflarından kısılarak ülkenin geleceği çocukların çağdaş eğitim imkânlarından faydalandırılmasının mümkün olmadığına dikkati çekti.

"Bu bakımdan, özellikle memurlarımızın yaşadığı hak kayıplarının giderilmesi ve yeniden tasarruf yapılabilir hale getirilmesi ülkemiz geleceği açısından da zorunluluktur" değerlendirmesinde bulunan Türk, iyi bir eğitimin yolunun, doğru bir sistem ve yeterli ekonomik kaynaktan geçtiğini, çocuğu eğitim gören vatandaşlara eğitim öğretim yardımı yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.