Uzmanlar, kış aylarında etkili olan soğuk havaların astımı tetiklediği ve çocukların budan daha çok etkilendiğini belirtti. Araştırmalarda, kışın astımın çocuklarda görülme sıklığının %10-20 civarında olduğu ve İstanbul genelinde ise her 7 çocuktan birinde rastlandığı açıklandı.

Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, astım hakkında bilgiler vererek kış aylarının, astımlı çocuklarda ataklara neden olduğunu vurguladı. Soğuk havanın astımın düşmanı olduğunu söyleyen Akçay, "Çocuklar özellikle oyun oynadıktan, koştuktan, egzersiz yaptıktan sonra gelişen, nefes sıkışması, öksürük, hırıltı gibi belirtiler astımın en önemli belirtileri. Astımlı çocukların akciğerleri diğer çocuklara oranla çok daha fazla hassastır. Bu nedenle astımlı çocuklar diğer çocuklara göre daha sık hasta olur. Astımı olan çocuklar soğuk havadan, kokudan daha çok etkilenir. Soğuk havanın doğrudan, ağız ve burundan nefes yoluyla girmesi burunda tıkanma ve akciğerde bronşlarda spazm yaparak alerjik nezle belirtileri ve astım atağına neden oluyor. Bu nedenle soğuk havalar astımı olan çocuklarda bir tehlike yaratıyor." dedi.

Prof. Dr. Ahmet Akçay soğuk havalarda genelde ev içinde fazla kalınması ve gribal enfeksiyonların fazla olmasından dolayı da astım atakları daha sık geliştiğini söyledi. Astımlı çocukların akciğerleri diğer çocuklara oranla çok daha fazla hassas olduğuna işaret eden Akçay, "Bu nedenle astımlı çocuklar diğer çocuklara göre daha sık hasta olur." dedi.

Dr. Ahmet Akçay, alınması gereken bazı önlemleri ise şöyle sıraladı: "Soğuk havayla doğrudan temas önlenmelidir. Bunun için ağız ve burnu kapatan kaşkol veya daha iyisi rüzgar maskesi kullanılabilir. Özellikle kayak yapmak isteyen astımlı çocuklar rüzgar maskesi ve kar gözlüğü kullanmalıdır. Böylelikle soğuk havanın ısısı biraz yumuşatılarak, soğuk hava doğrudan akciğere ulaşamayacaktır. Astımlı çocuklarda genelde alerjik nezle ve alerjik göz olduğu için burnun ve gözlerin de soğuktan korunması önemlidir."

Aslımla mücadelede tedavi seçiminin hastaya göre belirlenmesi ve ilaçların doğru teknikle ve düzenli bir şekilde aksatmadan kullanılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Akçay astımda görülen öksürüğün diğer öksürüklerden farklı olduğunu aktardı. Akçay, "Öksürük özellikle uyuduktan 1-2 saat sonra veya sabaha doğru olur. Öksürük veya hışıltı nedeniyle gece uyanma olur. Oyun oynadıktan veya egzersiz yaptıktan sonra öksürük artar, çok fazla gülmek ve çok fazla ağlamak öksürüğü şiddetlendirir. Öksürük inatçı olup, balgam çok zor sökülür." açıklamasında bulundu.