Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, evlerde sigara kullanımını eleştirirken, "Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 20’si 12 yaşında sigara ile tanıştığını söylüyor. Aslında alarm zillerinin çaldığını gösteren bir veridir bu. 12 yaşında sigara ile tanışmak ciddi bir tehlikedir." dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın hazırladığı, Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın finansal destek sunduğu 'Diyarbakır İli Madde Kullanımı Riski Alan Araştırması Konferansı' Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapıldı. Konferansta konuşan Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, toplumsal bir sorunun, toplumsal dinamiklerin gerçekçi bir biçimde ortaklaşması ile çözüme kavuşturulabileceğini söyledi. Yerel yönetimler olarak madde bağımlılığı ile mücadeleyi öncelikli çalışmalar içerisinde ele aldıklarını ifade eden Kışanak, "Nisan 2014’te Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığımız bünyesinde çalışmalar başlattık. Arkadaşlarımız, mahalle gözlem raporları, kurum ve uzmanlarla yapılan görüşmeler de dahil olmak üzere, Türkiye ve dünyadaki iyi örnekler doğrultusunda çalışmalar yürüttüler." diye konuştu.

17 İLÇEDE 10 BİN 362 KİŞİ İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Kışanak, madde bağımlılığının bireysel ve sosyal bir sorun olmakla birlikte spekülatif, önyargıyla yaklaşılan ve sıklıkla çarpıtılan bir konu olduğuna dikkat çekti. Sorunu doğru anlamanın önemine vurgu yapan Kışanak şöyle konuştu: "Bu kapsamda, bilimsel olarak riski ortaya çıkaracak bir çalışma hazırlandı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı’na Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığımızca sunuldu. Diyarbakır İli Madde Kullanımı Riski Alan Araştırması Projesi’ni Kasım 2014’te uygulamaya başladık ve 4 Şubat 2015 itibariyle de tamamlanmış olacağız. Bu kapsamda 17 ilçe merkezi ve köylerde pilot çalışma dışında 10 bin 362 kişiye ulaşıldı. Bu araştırma, bağımlılığı ile mücadelede yapılması gerekenler bakımından pek çok mesajı içinde barındırıyor. Üzerinde daha farklı boyutlarla da çalışılacak, kitaplaştırılarak ilgililerle paylaşılacaktır."

Kışanak, son verilere göre Diyarbakır nüfusunun 1 milyon 635 bin 048 ve yaş ortalamasının 22,2 olduğuna dikkat çekerek, "Bu genç nüfus sorunların çözümünde bir avantaj olduğu gibi, ciddi bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. Eşit, özgür ve farklılıklarla zenginleşen; barışçıl bir ortamda gelecek umudunun varlığı başta olmak üzere, çocuklarımıza ve gençlerimize, sosyal, sportif, sanatsal, bilimsel ve kültürel yeni alanların açılması, eğitimin niteliğinin ve çeşitliliğinin sağlanması, işsizliğin önlenmesi en öncelikli çalışma başlıklarını oluşturuyor." dedi.

"ÇOCUKLAR 12 YAŞINDA SİGARAYA BAŞLIYOR"

Araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 20’sinin 12 yaşında sigara ile tanıştığını söylediğine dikkat çeken Kışanak, "Alarm zillerinin çaldığını gösteren bir veridir bu. 12 yaşında sigara ile tanışmak ciddi bir tehlikedir." dedi. Kışanak, madde kullanan insanların yüzde 27’sinin şiddete maruz kaldığını da belirterek, "Aslında madde bağımlılığı ile şiddetin birbirine ne kadar yakın olduğu gösteren bir veridir. Her birimiz bireysel olarak tutum alarak kendimizden başlayabiliriz. Hem daha barışçıl, huzurlu, daha güler yüzlü bir aile, iş ortamı, kentsel ortamı yaratabiliriz, hem de sigaradan uzak bir ortam sağlayarak bu mücadeleye destek sağlayabiliriz." ifadelerini kullandı.