Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Mersin’de üniversite öğrencisi Özgecan'ın katledilmesinden sonra söylenen sözleri çok samimi bulmadığını söyledi. Sürekli kadına ne yapması gerektiğini ve nasıl yaşaması gerektiğini tarif edenlerin artık susmaları gerektiğini anlatan Kışanak, "Eğer gerçekten yürekleri yanıyorsa, gerçekten kadınların tecavüze uğramalarını yanlış buluyorlarsa, artık kadınlara değil bu canavarlaşmış hislerle donatılmış erkekliğe 'dur' demeleri lazım." dedi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Selam Irmak ise son günlerde gündeme gelen idam tartışmalarına değinerek, "Çözüm idam cezasında değil, erkek zihniyetinin değiştirilmesindedir." dedi.

Diyarbakır'da, 'IŞİD Tarafından Zorla Alıkonulan Kadınlar İçin Mücadele Platformu' kuruluşunu ilan etti. Konu ile ilgili Demokratik Toplum Kongresi’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak’ın yanı sıra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak ve Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Feleknaz Uca da katıldı. Basın açıklamasını yapan DTK Eş Başkanı ve HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, erkek tecavüz kültürünün şiddet eylemleriyle devam ettiğini söyledi. Kadınların bin yıllardır bunun mücadelesini verdiğini dile getiren Irmak, "Özgecan umut ederiz ki son olur. Ama biliyoruz ki erkek terörü bitmeyene kadar Özgecan'lar öldürülmeye, katledilmeye, vahşi yöntemlerle ortadan kaldırılmaya devam edilecektir. Toplum seyirci kalmaya ne yazık ki devam edecektir. Özgecan'ın öldürülme biçimi IŞİD'i hatırlatmaktadır." ifadelerini kullandı.

Özgecan Aslan'ın öldürülmesinden sonra gündeme getirilen idam cezası ile ilgili açıklamalarda bulunan Selma Irmak, "Şimdi anlamsız biçimde idam tartışmalarını gündeme getirmek bizce sorunu çözmeme, sorunun etrafında dönmenin ya da sorunu popülist bir biçimde dile getirmenin yöntemidir. Çözüm idamda değil, çözüm erkek zihniyetinin değiştirilmesindedir. Çözüm toplumun öğretilmek ve öğrenme biçiminin değiştirilmesindedir." diye konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise Özgecan'ın katledilmesini lanetlediğini söyledi. Özgecan'ın katledilmesinden sonra ortaya çıkan özellikle kadınların tepkisi ve duruşunun son derece önemli olduğunu anlatan Kışanak, bunun bir dönüm noktası olabileceğini kaydetti. Kışanak, "Biz kadınlar hep beraber, sokaklara çıkıp, isyan edip, artık yeter diyen bir tutumu alarak artık kadınlara yönelik cinayet ve saldırıları durdurabiliriz. Şimdiye kadar sürekli kadına ne yapması gerektiğini ve nasıl yaşaması gerektiğini tarif edenler artık susmalılar. Eğer birine nasıl yaşaması tarif etmek gerekiyorsa o da erkeklik zihniyetidir. Kamu gücünü elinde bulunduranlar, yönetim yetkisini elinde bulunduranlar, kamuoyu oluşturma imkanına sahip olanlar, topluma rol ve model olanlar, toplumu yönlendirenler lütfen artık kadınlara nasıl yaşamaları, ne yapmaları, nasıl giyinmeleri konusunda bir tek cümle dahi söylemesinler, duymak istemiyoruz." şeklinde konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kadına yönelik şiddet uygulayan belediye personeline çeşitli cezalar verdiklerini vurgulayan Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kadınlara yönelik bütün saldırıları, tehdit altındaki bütün kadınları desteklemek ve saldırıları önlemek için bir mücadele girişimi başlatıyoruz. IŞİD'in saldırılarında pazarda satılan kadınları korumak, onları özgürlükle buluşturmak için bir mücadele birimi kuruyoruz. Yerel yönetimlerimiz de bu girişimin bir parçasıdır. Hayatın hangi alanında kadına yönelik saldırı varsa onun karşısında durmak bizim görevimizdir. Kadınların özgürlüğü için mücadele etme sözü verdik. O nedenle yerel yönetimlerimiz bu girişimin bir parçasıdır. Kadına yönelik şiddet konusunda belediyemiz personeliyle ilgili aldığımız çeşitli kararlar var. Çok sert önlemlerimiz var."