Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, DEDAŞ’ın her gün şehirlerde 4-5 saat elektrik kesintisi yaptığını söyledi. Kışanak, "Bu şehirde her gün kesintiler var. Çiftçinin boynuna binip parasını aldılar. Ve şehre elektrik dağıtım alt yapısı olarak zerre kadar bir yatırım da yapmadılar." ifadelerini kullandı.

Diyarbakır’da yaşanan elektrik kesintileri ve DEDAŞ’ın DİSKİ’ye ait atık su arıtma tesislerinde elektriği keserek vatandaşların susuz kalmasına neden olduğu uygulamayla ilgili Kışanak ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ortak basın açıklaması yaptı. Diyarbakır’da iki gündür büyük bir gerilimin yaşandığını dile getiren Kışanak, “Şehir merkezi ve tüm ilçelerinde şu şebekesinin çalışmasına teknik olarak destek sunan ve şebekeyi işleten tüm alanlarda hukuksuz bir şekilde elektrik kesintisi yapılıyor. DİSKİ Genel Müdürlüğüyle ilgili tüm alanlarında elektrik kesilerek halkımız susuz bırakılmak isteniyor." diye konuştu.

Diyarbakır merkez ve ilçelerde halkın mağdur durumda olduğunu dile getiren Kışanak, "Bu konuda kamuoyunun bilgilendirdik. Yasalar var mevzuat var. Alacağı olduğunu iddia eden ticari işletme varsa bu yolları takip edebilir. Ama 1,5 milyonluk şehri susuz bırakmaya çalışmak açıkçası bir provokasyondur. Bunu yapmaya kimsenin hakkı yoktur. Su kesmeye çalışmak eşkıyalıktır, hukuk tanımazlıktır. Kamu hizmetini engellemeye hiçbir bahane üretilemez. Yasalar var. Gidip iddia ettikleri alacakları varsa bu yolu deneyebilirler ama halkı susuz bırakamazlar.” ifadelerini kullandı. DEDAŞ’ın DİSKİ’ye ait atık su arıtma tesislerinin çalışmasını engelleyemeyeceğini anlatan Kışanak, "Atık su arıtma tesisi 2 saat çalıştırmasak Dicle Nehri'ni artık kimse kurtaramaz. Bir milyon insanın sanayinin, işyerinin atık suyu, kirli suyunu arıtma tesisinden geçerek nehre bırakılıyor.” dedi.

"HAT ÖZEL AMA DEDAŞ DAĞITIM BEDELİ İSTİYOR"

Arıtma tesisinde kullanılan elektrikle ilgili hattın DİSKİ’ye ait olmasına rağmen DEDAŞ’ın dağıtım bedeli istediğini ve bunu faturalara yansıttığını anlatan Kışanak, "Buna hakları yok. EPDK’nın kararı var. Özel hattan dağıtım bedeli alınamaz. Biz zaten tüketim bedelini ödüyoruz. Atık arıtma tesisimizin borcu olduğunu söylüyorlar. Bir tek kuruş borcumuz yoktur. Bunun için DEDAŞ’a haraç ödemeyeceğiz. Onlara dağıtım bedeli ödemeyeceğiz. Bunu faturamızın üzerine koyamazlar. Mahkeme kararı var, kamu hizmetinin engellenecek şekilde kesinti yapamazlar” diye konuştu. Halkın parasını rantçılara, zorbalara ve tahsilatçılara kaptırmayacaklarının belirten Kışanak şunları söyledi: “Ya işini yasaya uygun yapan bir şirket olursun ya da çete kurar çeteci olursun. Ama tahsilatçılık yaparak çetevari yöntemlerle istediğim kadarını alırım diyen bir şirket varsa bu şehir buna pabuç bırakmaz. Borcu olan belediye değiliz. Harcadığımız elektriği bütün borçlarımızı anında ve zamanında ödüyoruz. Bizim hiçbir kamu borcumuz yoktur. DEDAŞ özelleştirme yapıldığı günden beri birikmiş problemleri unutarak yurttaşların durumlarını unutarak, yasaları bir kenara bırakarak zorbalıkla tahsilatçılık yapıyor. Sanayici, işyeri sahibi çalışamıyor. Bu şehirde her gün kesintiler var. Çiftçinin boynuna binip parasını aldılar. Vatandaş evinde artık mum yakmaya başladı, sosyel medyadan görüyoruz. Her gün 4-5 saat elektrik kesiyorlar. Ve şehre elektrik dağıtım alt yapısı olarak zerre kadar bir yatırım da yapmadılar. Hastanelerde hastalar var. Bunlar kabul edilebilir şeyler değildir."