Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Silvan ilçesinde yaşanan olaylar nedeniyle Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’u ziyaret etti. İlçede yaşanan çatışmaların son bulması gerektiğini dile getiren Kışanak, olaylar nedeniyle kaygılı olduklarını söyledi. Gerginliğin sabah itibariyle silahlı çatışmaya dönüştüğünü kaydeden Kışanak, “Önümüzde sayılı saatler olduğunu düşünüyoruz. Bu işin gece karanlığına kalmadan bu çatışmanın durması, sivillerin güvenliği alınması lazım.” dedi.

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışnak ve HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir, Silvan ilçesindeki incelemelerin ardından Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile görüştü. Ziyaret sonra valilik binasının önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Kışanak, belediye eşbaşkanları ve HDP milletvekilleriyle Silvan ilçesine gittiklerini belirtti. İlçede yaşananları yerinde gördüklerini anlatan Kışanak, “Bir kez daha vali beyle görüşüp vahim bir tablonun ortaya çıkmaması için neler yapabiliriz, bunun için geldik. Sayın valimizin diyaloga açık olması, kente yaşanan sorunları çözmek için birlikte ne yapabilirsek yapalım gibi yaklaşımları olması, son derece önemli. Biz bunun sonuçlarını görmek istiyoruz. Gerçekten Silvan’da sokağa çıkma yasağı var, telefonlar kesik. Hiçbir şekilde iletişim yok. Elektrik yok, sular kesik. Polisin yaptığı müdahaleler sonucunda sıkıntılar yaşanmış. Sokakta şu anda sadece zırhlı ve polis araçları var. Birkaç mahalde ciddi bir şekilde silah sesleri geliyor, patlama sesleri geliyor, sivil halk sokakta, bu çatışmanın ortasındalar.” şeklinde konuştu.

Birkaç mahalleyi askerlerin doğrudan yönettiğini belirten Kışanak, kelimenin tam anlamıyla bir savaş durumu olduğunu kaydetti. Kışanak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Oradaki çatışmayı asker yönetiyor. Bu çok vahim bir durum. Çok kaygılıyız. Türkiye’nin bu konuda duyarlı olması gerekir. Vahim bir tablonun ortaya çıkmasını önlemek için hemen herkesin harekete geçmesi gerekir. Önümüzde sayılı saatler olduğunu düşünüyoruz. Bu işin gece karanlığına kalmadan bu çatışmanın durması, sivillerin güvenliği alınması lazım. Bunun için buradayız. Anakara’daki yetkilileri de sağduyulu olmaya, bu vahim tabloyu önleyecek tedbirler almaya davet ediyoruz. Bunların önlemleri alınması lazım. Yoksa hiçbirimizin tahmin edemeyeceği kötü tablolar ortaya çıkabilir. Sivil halkın bulunduğu yerleşim alanında bu kadar ağır silahların ve tankların devreye girdiği, çatışmaların yaşanması korkunç bir tablo. Gerekçesi ne olursa olsun. Güvenlik gerekçesi ise başka tedbirler alınabilir. Silvan’da 4- 5 saat kaldık. Çatışmaların olduğu mahalleye giremedik. Zaten girilebilecek durumda değildi.”