Geyik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar yağışının ekili alanlara, meyve ağaçlarına ve hayvancılığa olumlu etkilerinin bulunduğunu belirterek, "Kışın sert olması yazın bereketli olmasının işaretidir" dedi.

Karın havayı yumuşattığını, bitkilerin ve toprağın üzerini örttüğünü, bitkilerin aşırı soğuktan ve dondan etkilenmediklerini ilk baharda meralar ve otlakların güçlendiğini anlatan Geyik, kar yağışının meyve ağaçlarının uyuma dönemine denk gelmesi halinde ise meyve ağaçlarının geç uyanıp çiçeklerin dondan korunduğunu vurguladı. 

Geyik, su kaynaklarının yaklaşık yüzde 70'nin tarımsal amaçlı kullanıldığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kar yağışları, yeryüzü ve yer altı su rezervlerini ve barajların doluluk oranlarını artırarak tarımsal yönden birçok avantajlar sağlamaktadır. Kar, yavaş yavaş eriyerek toprağa süzüldüğü için yer altı sularını beslemesi açısından önemlidir. Bitkiler bu sudan gerektiğinde yararlanırlar, meyve ağaçlarının kökleri derinlere kadar uzandığından ancak derinlerdeki bu suyu alabilirler. Orman ve Su İşleri Bakanlığının son yağışlarla barajların doluluk oranının yüzde 75'lere ulaştığını bildirmesi, kar yağışlarının faydasının bir göstergesidir."

- "Kar yılı 2015'de çiftçilerimiz için var yılı olsun"

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kaygısız ise ziraatçılar olarak tarımda kar yağışının olmasını her zaman istediklerini söyledi.

Kar yağan arazilerde suyun daha yavaş çekilmekte olduğunu anımsatan Kaygısız, bitki örtüsünün üzeri karla örtüldüğünde kök gelişimi daha iyi olacağını, böylelikle de ürünlerde verim artışına neden olacağını kaydetti.

Kaygısız, özellikle kar yağışını sevinçle karşıladıklarını belirterek, "Çiftçiler mutlu olacak, toprağa bereket gelecek. Her zaman 'kar yılı, var yılı' olarak tarif edilir. Bol mahsul demektir. Çitçiler için kazanç demektir. Kar yılı 2015'de çiftçilerimiz için var yılı olsun" değerlendirmesinde bulundu.