Mardin Büyükşehir Belediyesi ile Ekin Yayıncılığı'nın ortak organizasyonu ile Mardin 1. Kitap Fuarı açıldı. Kitap fuarından elde edilecek tüm gelirin, Kobani'nin inşasına ayrılacağı bildirildi.

Mardin 1. Kitap Fuarı, Mardin Mova Park Alışveriş Merkezi'nde açıldı. Fuar açılışında, 43 yayın evi ile çok sayıda tanınmış yazar ve şair de hazır bulundu. Açılış programına HDP Mardin milletvekili adayı Enise Güneyli, HDP Mardin İl Eş Başkanı Aysel Erol, Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Zirek, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları ile Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan ve Ekin Yayıncılık Sorumlusu Muhittin Bozan katıldı.

Çok sayıda kişinin ziyaret ettiği kitap fuarının açılış konuşmasını yapan Ekin Yayıncılık Sorumlusu Muhittin Bozan, fuarın bundan sonra Mardin’de gelenekselleştirileceğini söyledi.

Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Zirek ise yaptığı konuşmada, çok kültürlü Mardin şehrinde şu ana kadar kültürel eksikliklerin yaşandığına vurgu yaparak, Mardin Kitap Fuarı'nın bir başlangıç olduğunu, bundan sonra daha geniş kapsamlı fuarlar düzenleyeceklerini açıkladı.

Artuklu Belediyesi Eş Başkanı Sevinç Bozan ise, çocuklara kitap okuma alışkanlığının aşılanması gerektiğine dikkat çekerek, kitap okuma alışkanlığının bölgede düşük olmasının anadilde eğitimin verilmemesinden kaynaklandığını belirtti.
Bozan, konuşmasına şöyle devam etti: “Her toplumda, tüm uluslarda çocuklar anadillerinde eğitim görüyorlar. Ve bu çocukların kitap okuma konusunda daha faydalı olduğu zamanla ortaya çıkıyor. Oysa bizim çocuklarımız, Kürtler veya dili yasaklanan halkların çocukları, 7 yaşından sonra kendisine zorla dayatılan bir dili öğreniyor, hatta kimi kez dayatmayla, zorla öğreniyor. Bunun bir sürü örneği mevcuttur. Bunun için aslında çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığının aşılatılması için anadilinde eğitim görmesi gerekiyor, bu olmazsa olmazdır bizler için. Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Ekin Yayıncılığı'nın böyle bir etkinliği Kobani direnişi için düzenlenmiş olması, ayrıca bir önem katıyor bu fuara. Bizler de, Kobani direnişini buradan bir kez daha selamlıyoruz.”

Bozan, son olarak Türkiye’de kitapların halen yasaklandığının altını çizerek, demokratikleşen bir ülkede, düşünce özgürlüğünün olduğu bir ülkede bu tür yasaklamaların olmadığını belirtti.

Çeşitli söyleşi ve imza günlerinin de olacağı fuar, 6 Haziran'a kadar açık olacak. Fuardan elde edilecek gelirlerin de, Kobani'nin inşasında kullanılacağı öğrenildi.

Öte yandan, yazarlardan Hidayet Karakuş ile Kemal Zincirci, imza standında okurlarına kitap imzaladı.