Ağrı Eğitimciler Derneği’nin düzenlediği ‘Kitap Okuyan Bilir’ 2. Yarışması ödül töreni Özel Nizamiye Koleji’nde yapıldı. 6 kategoride yarışan öğrencilerden ilk 10 öğrenci ödüllendirildi. 1. ve 2. yarışmada yaklaşık 2 bin öğrenci sınava katıldı. 2 bin öğrenci arasında toplamda 120 öğrenci Ağrı Eğitimciler Derneği tarafından ödüllendirildi.

Ağrı Eğitimciler Derneği Başkanı Ali Ceylan; öğretmen, öğrenci ve velilerden olumlu tepkiler alındığını ve kitap okuma yarışmasına bir dahaki yılda da devam edileceğini dile getirdi. Ceylan, “Okumak konu olunca meseleyi dünyanın yaratılışına, Hz. Adem'e (as) kadar dayandırmak mümkün. Ayette ‘Allah Adem’e bütün esmayı öğretti.’ buyuruluyor. Bütün esma, yani okunacak kelimeleri ilk Hz. Adem (as) öğrenmiştir ve tüm insanoğluna, yine O öğretmiştir. Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerim’de ilk indirilen ayet ‘Oku’dur. Bizi yaratan Rabbimiz bizden okumamızı istiyor. Kur'an'ı bize bildiren Peygamber Efendimiz (sas) de okumaya ve ilme çok önem vermiştir. Bedir savaşında alınan esirlerin 10 Müslümana okuma yazma öğretmesi karşılığında serbest kalması bunun en bariz örneğidir. Yine Peygamber Efendimiz'in (sas) damadı ve büyük halifelerden 4.'sü olan Hz. Ali efendimiz ilmin babası olarak bilinir. Bir gün kendisine ‘ilim mi daha önemli servet mi?’ diye sorulduğunda ‘ilim’ cevabını verir ve nedeni sorulunca da ‘ilim seni korur ama sen servetini korursun’ der. İşte böyle ilimle ve okumayla temeli atılmış bir dinin mensupları olarak okumaya ve ilme ne kadar değer versek de bu konuda kendimizi yeterli görmemeliyiz." dedi.

Osmanlı padişahlarının da okumaya önem verdiğine işaret eden Ceylan, padişahlardan şair olanlar olduğuna dikkat çekti. Ceylan, şöyle dedi: "Osmanlı döneminde, o dönemden günümüze kadar gelen ‘kıraathane’ sözcüğü de -ki Kıraathane, ‘okunan yer’ demektir- okumanın toplumda ne kadar etkili ve hayatla iç içe olduğunu gösterir. Zaten önemli olan da okumayı hayatın bir parçası hatta olmazsa olmazı haline getirmektir. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de katılımcılar günde 6 saat televizyon izleyip, 3 saat internet kullanılırken kitap okumaya 1 dakika zaman ayırdığı ortaya çıktı, yani yılda 6 saat. Ve Türkiye’de kitap ihtiyaç listesinde 235. sırada yer aldı.”

Öğrenciler ve öğretmenler şarkı ve şiirler okundu. Ödül törenine öğrenci velileri, dernek üyeleri ve öğrenciler katıldı. Ödüller veli ve katılımcılar tarafından sunuldu.