Türkiye'den Yunanistan'a kaçak geçmeye çalışan ancak denizde botları batınca cansız bedeni Bodrum’da kıyıya vuran Suriyeli küçük çocuğun Kobanili Aylan olduğu öğrenildi.

Önceki gece Türkiye kıyılarında dünyayı sarsan mülteci dramları yaşandı. Muğla'nın Bodrum ilçesi Akyarlar Mahallesi Aspat mevkiinden Yunanistan'ın Kos Adası'na (İstanköy) yasadışı yollarla geçmeyle çalışan Suriye uyruklu 17 kişinin içinde bulunduğu lastik bot, uluslararası sularda battı. 5'i çocuk 12 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin cesetleri, saat 06.00'da, Ali Hoca Burnu Plajı'nda karaya vurdu. Bodrum Devlet Hastanesi morguna gelen göçmenlerin yakınları, olayda ölen 4 kişiden 3'ünün Kobanili anne Rihan Kurdi (35) ve çocukları Aylan Kurdi (3) ile Galip Kurdi (5) olduğunu teşhis etti. Yakınları morg önünde sinir krizleri geçirdi.

Üzerinde kırmızı bir tişört ve mavi şort bulunan minik Aylan’ın cansız bedeninin Bodrum’da kıyıya vurmuş hali, dünya basını ve sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Elde edilen bilgilere göre; IŞİD’in Suriye’nin Kobani kentine saldırması sonucu IŞİD zulmünden kaçarak Şanlıurfa’ya gelen ve buradan da ailesiyle birlikte Türkiye üzerinden yasadışı yollarla önce Yunanistan, ardından Kanada’ya geçmeye çalışan, fakat botun batması sonucu cansız bedenleri kıyıya vuran Kurdi ailesinin Kobanili olduğu ortaya çıktı.

Bodrum sahiline vuran Minik Aylan Kurdi’nin ailesiyle birlikte Kanada’da bulunan halası Teema’nın yanına gitmeye çalıştığı öğrenildi. Kanada’da bulunan hala Teema’nin geçen yıl kardeşi Abdullah, eşi Rihan, çocukları Galip ve Aylan’ın Kanada’ya mülteci olarak yerleşmesi için Kanada’da G5 adlı özel finanse edilen bir mülteci başvuru sistemine başvurduğu, başvurunun olumsuz sonuçlanması üzerine Kobanili Kurdi ailesinin yasadışı yollarla Türkiye üzerinden Kanada’ya gitmek üzere yola çıktıkları öğrenildi.

Aileden sağ kalan tek kişi olan baba Abdullah Kurdi ise eşi ve çocuklarının naaşlarını Kobani’de IŞİD’e karşı verilen savaşta 16 yakın akrabasını yitirdiği Kobani’ye götürerek onların yanına defnetmek istediği öğrenildi.