Kadıköy’de bulunan 104 yıllık Erenköy Kız Anadolu Lisesi'nde değerli eşyalara zarar verildiği ve Atatürk köşesinin kaldırılarak fotoğrafların kazan dairesine atıldığını iddia eden vatandaşlar, okul önünde eylem yaptı. Boya badana işleri nedeniyle fotoğrafların ve eşyaların koridordan kaldırıldığını ifade eden okul yönetiminin ise iddiaları reddettiği öğrenildi.

Eyleme sanatçı Sunay Akın, CHP Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ile okul mezunları ve öğrenciler katıldı. Sabah saatlerinde Erenköy’deki okul önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, basın açıklaması yaptı. Okul Müdiresi Saadet Berna Ocakçıoğlu’nu istifaya davet eden eylemciler, okul kapısını da uzun süre yumrukladı.

Eylemciler adına basın açıklaması yapan Sibel Aksoy, ”16 Aralık 2014 tarihinde atanan yeni müdire Saadet Berna Ocakçıoğlu, yarı yıl tatilini fırsat bilerek okulumuzun zemin katında 15 yıl önce saygıdeğer resim öğretmenlerimiz ve sevgili öğrencilerimizin yağlı boya duvar resim çalışmalarının üzerlerine boya-badana yaptırarak kapatmış, sanatsal değerleri olmadığı gerekçesi ile yok etmiş ve emekleri katletmiştir. Öğretmen ve öğrencilerimizi bu vicdansız kararı ile ağlatmış ve incitmiştir. Temizlik gerekçesi ile Atamızın ve okulumuzun tarihi fotoğraflarını duvardan kaldırma talimatı vererek hepsini kazan dairesine hapsetmiştir.” iddiasında bulundu.

Aksoy şöyle konuştu: “Okulumuzun tarihi ve antika değerindeki güzide eserleri olan tarihi aynalarımızı belki de hurdacıya satmak amacıyla ortadan yok etmiştir. Atamızın fotoğraflarını duvarlardan indirerek yerlerine en görünebilir, en muntazam şekilde Osmanlı padişahlarımızın resimlerini astırmıştır.”

Eyleme destek veren Sunay Akın ise, “Maalesef iddiaların doğru olduğunu gözlemledim. Şu andaki restorasyonda hiç memnun değilim. Burası bir tarihi eserdir. Öyle her eline fırça alan giremez. Burası bir anıt eserdir. Burası restorasyon gerektirir. Resmin restorasyonu gerekir. Anıtlar Yüksek Kurulu bu duruma el atmalıdır. Elbette her yer yenilenir. Ama siz oradaki görevli arkadaşların eline fırça badana verirseniz işte tarihi hafızayı yok edersiniz. Alzheimer olan bir toplum haline geliyoruz. Alzheimer olan biri nerede geldiğini bilmez, nereye gideceğini de bilmez. Bu ülkenin bütün değerlerine sahip çıkma eylemidir. Bütün fotoğraflarını gördüm. Şu halini görmek istemiyorum. Şu fotoğraflar yeter.” şeklinde konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de, Erenköy Kız Anadolu Lisesi’ne giderek iddiaların doğru olup olmadığını yerinde göreceğini belirtti.

Öte yandan, boya badana işleri nedeniyle fotoğrafların ve eşyaların koridordan kaldırılıp bodrumda muhafaza edildiğini ifade eden okul yönetiminin ise iddiaları reddettiği öğrenildi.