Adana Kız Lisesi’nin 40 yıl ve üstü mezunları eski lise binasında bir araya gelerek hasret giderdi. Şarkılar söyleyip sıralara oturarak nostalji yapan mezunlar duygu dolu anlar yaşadı. Doktordan, edebiyat öğretmenine, akademisyenden avukata kadar çok sayıda mezunun katıldığı programda, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı İmren Aykut’un da içinde bulunduğu mezunlara plaket ve hediyeler verildi.

Törende konuşan Adana Valisi Mustafa Büyük, Türkiye Cumhuriyeti’nin çok önemli bir kültür ve medenileşme hamlesi olduğunu belirterek, bu hamlenin en önemli ayaklarından birinin de özellikle kadınları, kızları toplum hayatında ve eğitimin içerisinde daha ileri bir noktaya getirmek olduğunu söyledi. Kız liselerinin o yıllarda kurulmuş çok önemli kurumlardan biri olduğunu ifade eden Vali Büyük, “Toplumda yeteri kadar yer bulamamış genç kızlarımızı, kadınlarımızı eğiterek çok önemli bir hizmetin gerçekleştiğini belirtmekte fayda var. Aslında hepiniz okuduğunuz yıllarda ülkemiz için çok önemli bir rolü üstlenmiş ve çok önemli bir hizmeti yapmış insanlarsınız.” ifadelerini kullandı.

Mezunlardan eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı İmren Aykut da sıralara oturarak nostalji yaptı. Çok heyecanlı ve mutlu olduğunu ifade eden Aykut, “Eskiden okuduğum sınıflar bunlar ve hatta diyebilirim ki sıralar. Karşıdaki tahta bile eski, olduğu gibi kalmış.” dedi.

Binanın restore edilerek kültür hizmeti vermeye başladığını anlatan Aykut, “O bakımdan da mutluyum. Çok eski ve artık Adanalı kız öğrencilere layık olmayan bir durumdaydı. Eski valimiz Kemal Önal’a minnet borçluyuz. Onun gayretleriyle bu bina restore edildi. Kızlarımız da çok daha güzel bir lisede okuma imkanına kavuştular. Burası kültür sanat faaliyetlerine hizmet veriyor. O bakımdan Adana’nın yeni sanatçılar yetiştirmesine hizmet veriyor. Çok daha güzel bir fonksiyon icra ederek hayatını devam ettiriyor eski Adana Kız Lisesi.” diye konuştu.

Kendisinin 50 yıl önce mezun olduğunu ve sadece arkadaşlarından birini görebildiğini ifade eden Aykut, “Biz burada 6 yılımızı geçirdik. Özellikle ben bunun üst katında yatıp kalkıyordum, yatılı kısmı orasıydı. 90 kişi kalıyorduk. 45 ranza vardı, her ranzada 2 öğrenci kalıyordu. Hakikaten o yılların şartları buydu, daha iyisini bekleyemiyorduk zaten. Ama şunu gururla söylüyorum, burası Türkiye’nin çok önemli 2-3 kız lisesinden bir tanesiydi. Çok iyi eğitim veriliyordu burada. Biz eğitimin temelini burada aldık. Dolayısıyla müteşekkirim o dönemin hocalarına. Sadece aşırı, bunaltıcı diyebileceğim bir disiplin vardı ama tabii biraz disiplin de önemli. Ama bu liseyi, burayı çok seviyorum, bugün çok mutluyum.” şeklinde konuştu.

Programda eski mezunlara plaket verilirken, Aykut’a plaketini Vali Mustafa Büyük taktim etti. En eski mezunlara hediyelerini ise İmren Aykut sundu. Konuşmaların ardından eski mezunlardan oluşan koro katılanlara söyledikleri şarkılarla güzel dakikalar yaşattı.