Türkiye’nin iki büyük çadır üretim merkezi’nden biri olan Türk Kızılayı Afet Koordinasyon Merkezi Erzincan Çadır Üretim Tesisinde yeni tip afet çadırı üretimine başlandı. Çadırın özelliği 16,5 metre kare, iki odalı, su geçirmez ve yanmaz kumaştan yapılmış olması.

Türk Kızılayı Erzincan Şube Başkanı Ferit Bayata, iki bölmesi bulunan çadırdan şu anda kadar 350 adet üretildiğini, hedeflerinin 2 bin olduğunu söyledi.
Yapılan üretim ile ilgili açıklama yapan Türk Kızılay Erzincan Şube Başkanı Halim Ferit Bayata, "Bugün itibariyle yeni tip afet çadırı üretimine başladık. Bu afet çadırının özelliği, 16,5 metre kare büyüklüğünde olmaktadır ve aynı zamanda üretim şekli de değişiktir. Bu çadırın üst astar kısmında su geçirmez bir malzeme kullanılmaktadır. Yoğun kar yağışı, yoğur yağmur yağışında ve ikinci, üçüncü yağışlardan da etkilenmeyen bir çadırdır. Aynı zamanda ısınma amaçlı kullanılan bölgesi de yanmaz kumaştan üretilmektedir. Diğer çadırlarımıza göre büyük olmasına rağmen kilosunda da azalma bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 75 kilogram civarındadır çadırımız." dedi.

Tesiste günlük 12 adet üretmeye başladıklarını ifade eden Bayata, "Yeni kurmuş olduğumuz bir bant var. Onun da makine parkını bekliyoruz. O makine parkı da geldikten sonra Allah nasip ederse günlük 20-25 arası üretmeyi düşünüyoruz bu çadırları. Bugüne kadar 350 çadır ürettik, bize tahsis edilen kapasite yaklaşık olarak 2 bin çadırdır. Üretmiş olduğumuz 350 çadırı kendi lojistik depomuzda konaçlandırmaktayız. Ama bundan sonra üretmiş olduğumuz çadırları da Muş, Elazığ ve Ankara depolarımıza göndermeye çalışacağız" şeklinde konuştu.

Tesisin 7 gün 24 saat çalışma prensibine göre her an afet olacakmış gibi hazır ve nazır bir şekilde beklediğini ifade eden Bayata, "Lojistik depomuzda şu an yaklaşık 3 bin 750 çadırımız bulunmaktadır. 500 konteynırımız vardır. Daha önce de ifade etmiş olduğum gibi Allah korusun olacak herhangi bir depremde 24 saat içerisinde 20 bin kişiyi barındıracak kapasiteye sahibiz. Herhangi bir afet anında dağıtılmak üzere hazır bir şekilde bekletilmektedir. Şu an depomuzda 16,5 metrekarelik çadırlardan yaklaşık 350 tane var. AFAD’la birlikte almış olduğumuz bin 250 çadırımız da bulunuyor. Bir de 14 metre karelik tip afet çadırımız var." şeklinde bilgi verdi.