Türkiye’nin en büyük sulak alanlarından Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ni turizme hazırlanıyor. Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan Kızılırmak Kuş Birliği üyeleri, ilk toplantısını deltada gerçekleştirdi.

Göçmen kuşların ilk uğrak yeri olmasının yanında gerek kuş türleriyle gerekse kuş halkalama çalışmalarıyla büyük öneme sahip Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla turizme açılacak. Belediyenin Fen İşleri Daire Başkanlığı ekipleri, deltanın yollarını alt ve beton kaplayacak iyileştirmeye devam ederken, tanıtım ve turizme yönelik fiziki çalışmalar başladı.

Deltadaki özel bir işletmeciye ait kafeteryada birlik üyelerine ve öğrencilere ulusal halkalama semineri kapsamında kuş halkalama semineri verildi. Seminerde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Daire Başkanı Cihangir Altun, bakanlık olarak Kızılırmak Kuş Cenneti’ndeki projelere destek vermek istediklerini söyledi. Türkiye genelinde 3 istasyon bulunduğunu hatırlatan Altun, bunun yetersiz olduğunu ifade ederek,15 istasyon hedeflediklerini kaydetti. Şuan Türkiye’nin 476 kuş türüne ev sahipliği yaptığını ifade eden Cihangir Altun, 2013 yılında 20 bin 582, 2014 yılında ise 19 bin 316 kuş halkalandığı bilgisini verdi. Kuş halkalama çalışmalarını artırdıklarına da değinen Altun, Kızılırmak Deltası’nı halkalama çalışmalarının ötesinde Dünya’da önemli bir seviyeye getirmeye çalıştıklarını vurguladı.

Seminerin ardından da tanıtım ve turizm kapsamında hayata geçirilecek projelerle ilgili toplantı yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kuş Bilimi (Ornitoloji) Merkezi Müdürü Prof. Dr. Sancar Barış öncülüğünde yapılan toplantıda Kuş Cenneti’nin turizme kazandırılması noktasında Büyükşehir Belediyesi’nin yapmak istediği projelerle ilgili fikir alışverişinde bulunuldu.

Kuş Cenneti’nin bilinilirliğini artırmak ve tanıtımlarla turizme kazandırmanın amaçlandığı toplantıda delta sınırları içindeki işgallerin kaldırılmasından araç geçişinin kapatılmasına, teleskoplar alınmasından reklam ve maketlerle tanıtım yapılmasına, tanıtım filmleri, belgeseller ve çeşitli prodüksiyonlardan sosyal medya üzerinden tanıtım yapılmasına kadar bir çok konu tartışıldı.

Toplantıda kuş cenneti ile ilgili internet web sitesi oluşturulması, İngilizce-Türkçe tanıtım broşürleri hazırlanması, otogar ve havaalanı giriş çıkışlarında kuş cennetini tanıtıcı maket çalışmaları yapılması, Su Basar Ormanı girişine kemerli kapı konulması, göç zamanı leyleklere vericiler ve uzaktan okunan halklar takılarak veriler alınması, kuşlar için acil müdahale ve rehabilitasyon merkezi yapılması ve atlı güvenlik birimleri oluşturulması gibi konularda görüş birliğine varıldı.