Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Çanakkale'de öğrencilere KKTC ile Kıbrıs Rum Kesimi ile yapılan görüşmeleri anlattı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Terzioğlu Kampüsü Troia Külter Merkezi’nde gerçekleşen 2015-2016 Akademik Yıl Açılış törenine, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, AK Parti Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Rektör Prof. Dr. Yücel Acer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Törenin onur konuğu KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ‘Kıbrıs Müzakerelerinde Son Gelişmeler’ başlıklı açılış dersini verdi.

Kıbrıs’ın, 11 yıldır bölünmüş haliyle Avrupa Birliği (AB) içerisinde olduğuna işaret eden Akıncı, “Bu kadar yıl içerisinde bizim görebildiğimiz ne yazık ki bu tanıma konusunda bizi tanıyan bir tek Türkiye Cumhuriyet'i oldu. Orada da çok samimi olarak düşüncemi sizinle paylaşmak istiyorum. Tabi ki burada gördüğümüz hüsnü kabulü dünyanın başka hiçbir yerinde göremeyiz. Bu konuda kardeşlik duygularımız her şeyin ötesindedir. Ancak, Türkiye'nin de uluslararası kurallardan gelen sıkıntıları vardır. Onun da bilincindeyiz. Şöyle ki bir Türk takımı gelip mesela KKTC'de maç yapamıyor. Yani bizimle dostluk maçı bile yapamıyor. Neden? İstemediğinden mi hayır. Çünkü UEFA ve FIFA'dan ceza görecek. Güney Kıbrıs ile eşleştiği zaman gidip maç yapmak zorunda. Çok istediğinden mi. Gitmezse ceza görecek dışlanacak. Bir tarihte oldu. Beşiktaş ile bir Güney Kıbrıs takımı eşleşti. Bu Güney Kıbrıs takımı gelmediği için diskalifiye oldu. Turnuvadan elendi ceza gördü. O nedenle şimdi şöyle bir manzara var. Eğri oturup doğru konuşmamız lazım. Bizi Türkiye Cumhuriyeti resmen tanıdığı halde, bu tanımanın gereklerini her alanda yerine getiremiyor. Güney Kıbrıs'ı tanımıyor ama Güney Kıbrıs'ı tanımama gereklerini her alanda yerine getiremiyor. Eşleştiği zaman maç yapmak zorundadır. Hem de Lefkoşa'nın kuzeyinden geçerek değil güneye uçmak zorunda kalarak. Aksi takdirde kendileri kabul etmiyor.” şeklinde konuştu.