Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Türkiye ve KKTC’yi denizin altından bağlayan proje tamamlandı.

Dünyada ilk kez uygulanan KKTC Su Temin Projesi yarın (17 Ekim) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katılacağı açılış sonrası hizmete alınacak.

Bakan Veysel Eroğlu konuyla ilgili yaptığı yazılı değerlendirmede, “KKTC’de su en büyük ihtiyaçtır. Kuzey Kıbrıs suyun içinde ama hep suya hasret kaldı. KKTC’nin verimli topraklarına anavatan Türkiye’den hayat suyu götürmek pek çok hükümetin hayaliydi. Bu maksatla Dünyada ilk defa uygulanacak bir proje geliştirdik. Boruları askıda götürmeye karar verdik. Şükürler olsun ki bu hayali de gerçekleştirmek bize nasip oldu. Kıbrıs bizim canımız diyor, elimizden geleni fazlasıyla yapıyoruz.” dedi.

Deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçen proje hakkında bilgi veden Eroğlu, şunları kaydetti: "Deniz geçişi 1600 milimetre çapındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından oluşuyor. Proje kapsamında Anamur - Alaköprü Barajı'ndan alınan su, Anamuryum Dengeleme Deposuna getirilerek, Anamuryum Dengeleme Deposu'ndan kontrollü bir şekilde Deniz Geçişi İsale Hattı'na verilmeye başlandı ve adaya su ulaştı. Türkiye tarafından inşa ettiğimiz Alaköprü Barajı'nın temelini 2011’de, Anamur'da KKTC tarafında inşa ettiğimiz Geçitköy Barajı'nın temelini ise 2012 tarihinde Girne'de attık. Her iki barajı da söz verdiğimiz tarihlerde tamamladık. Hayata geçireceğimiz bu proje ile uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebiyle sıkıntı yaşayan ada halkının uzun vadeli su ihtiyacını da çözüme kavuşturmuş olacağız.”

YATIRIM BEDELİ 1,6 MİLYAR LİRA

Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp su, Türkiye tarafı 24 km, deniz geçişi 80 km ve KKTC tarafı 3 kilometre olmak üzere toplam 107 kilometre uzunluğundaki boru hattı vasıtasıyla KKTC Geçitköy Barajı’na aktarılacak. Projenin; maliyeti içmesuyu arıtma tesisi ve dağıtım hatları dahil 1,6 milyar TL.