Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, Ankara saldırısında üçüncü canlı bombanın ruhumuzda patladığını, yüzlerce kişinin yaralandığı terör saldırısının ruhumuzda açtığı yaranın da büyük olduğunu kaydetti.

Ankara’daki olaydan doğrudan etkilenenlerin yanı sıra başka illerdeki insanların da ruhsal anlamda bu saldırının hedefi olduğunu ifade eden
Psikolog Mehmet Başkak, saldırıya doğrudan maruz kalanların, olay yerini görenlerin yüzde 30-40’nda hemen, olay yerine çok uzak şehirlerde yaşayan insanlarda da iki yıl sonra bile psikolojik rahatsızlıklar baş gösterebileceğini, olay yerini ve kurbanları doğrudan ya da medya organları aracılığıyla gören çocuklarda ise daha ağır bir tablo ile karşı karşıya kalınabileceğini kaydetti.

YÜZDE 30-40’INDA AKUT STRES BOZUKLUĞU OLABİLİR

Başkak terör saldırılarından en çok etkilenen kişiler saldırıya doğrudan maruz kalanlar olduğunu, yüzde 30-40'ının akut stres bozukluğu veya Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) geliştirme olasılığı var olduğunu tekrarladı. Yüzde 20'sinin iki yıl sonra bile belirtilerini büyük olasılıkla hissetmeye devam edeceğini, depresyon, travmatik yas, panik, fobiler, genel anksiyete bozuklukları ve madde kullanımı da ortaya çıkabileceğini kaydetti. İki yıl içinde, olay yerine en yakın insanların yüzde 30-40'ı muhtemelen klinik olarak tanı konabilen bozukluklar geliştireceğinin altını çizdi.

Başka örnek olarak Paris saldırılarından 2,5 yıl sonra bile doğrudan kurbanlar arasında TSSB görülme oranı yüzde 25 olarak saptanmış ve 11 Eylül'de Pentagon'a düzenlenen saldırıdan 2 yıl sonra çalışanlardan saldırı sırasında olay yerinde olanların yüzde 20'den fazlasında TSSB olduğu saptandığını bildirdi. Ankara’daki saldırı bölgesinde, ağır yaralanma ve korkunç ölüm manzaralarına tanıklık eden acil durum çalışanları da risk altında olduğunu ifade eden Psikolog Mehmet Başkak, olaydan üç yıl sonra bile rahatsızlıklar baş gösterebileceğini belirtti.

Başkak, Madrid’deki bombalama olaylarından iki ay sonra acil durum personelinde TSSB ve depresyon görüldüğünü, ABD’de 11 Eylül'de Dünya Ticaret Merkezi'ne düzenlenen saldırıdan 6 ay sonra New York şehrinde kurtarma çalışmalarına katılanlardan yüzde 14,3’ünde TSSB var olduğunu, Oklahama saldırısının ardından da benzer bulgular elde edildiğini söyledi.

"SONBAHAR DEPRESYONU DEĞİL ANKARA DEPRESYONU"

Uzman Klinik Psikolog Mehmet Başkak, dünyadaki terör eylemlerinin ardından genel nüfusun temsili örnekleme üzerinde yapılan çalışmalarda önemli bulgular tespit edildiği, saldırıya bağlı olarak genel nüfusta görülen olası akut stres bozukluğu veya TSSB oranları ilk altı haftada yüzde 11-13’e kadar yükselebildiği aktardı. Son günlerde kendinizi iyi hissetmiyorsanız eğer, bunun sebebinin sonbahar depresyonu değil büyük ihtimalle ‘Ankara Depresyonu’ olabileceğini, 102 kişinin katledildiği Ankara saldırısının üçüncü canlı bombasının aslında tüm toplumun ruhunda patladığını kaydetti.

“HALKTA KORKU KAYNAKLI PARANOYA BAŞGÖSTEREBİLİR”

Tehlike geçmiş olmasına rağmen süren aşırı tehdit hissi de rahatsızlıkların sürmesine neden olacağını kaydeden Başkak, ”Örneğin Madrid'deki tren bombalama olaylarından sonra rapor edilen belirtiler özellikle treni düzenli kullanan yolcular arasında yüksek çıkmıştı. Kişinin kendi güvenliği, toplum, aile ve arkadaşlarının güvenliğiyle alakalı kaygıları bu rahatsızlıkları besliyor. Terör saldırılarıyla ilgili medyada yoğun olarak çıkan haberler de kişilerde stres düzeyini artırabilir. Özellikle sosyal medyada yayılan ve kalabalık yerlerde bomba patlayacağına ilişkin paylaşımlar, bu rahatsızlıkların özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar arasında yayılmasına neden oluyor.” açıklamasında bulundu.

"TOPLUM TARANMALI VE TEDAVİ EDİLMELİ"

Saldırıya maruz kalanlar, saldırıda yakınlarını kaybedenler başta olmak üzere saldırıdan etkilenen herkese düzenli psikolojik destek hizmeti verilmesi gerektiğini vurgulayarak, devletin kendi imkanlarının yanı sıra özel sektör ve gönüllü kuruluşlardan hizmet alması gerektiğini belirterek, şöyle dedi:
“Etkisi yıllarca sürecek belki de hiç bitmeyecek yaraların sarılması için halka uzun süreli, ücretsiz akıl ve ruh sağlığı desteği verilmeli. Oklama şehri bombalamasından altı ay sonra olaydan sağ kurtulanlardan yüzde 69'u bir şekilde ruh sağlıklarını korumak için destek aldı. Paris bombalamalarında sağ kalanlardan yüzde 74'ü, saldırının ardından psikolojik tedavi gördü. 11 Eylül'den 6-9 ay kadar sonrasında TSSB veya depresyon belirtileri gösteren New York şehri sakinlerinden yaklaşık üçte biri profesyonel destek aldı. Ankara saldırısının ve diğer terör olaylarının ardından ciddi belirtiler gösteren veya işlevsel bozukluk yaşayan kişiler tarama yöntemiyle bulunmalı ve tedavi edilmelidir."