Bursa Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde KOAH tedavisi gören hastalar egzersizle tedavi oluyor.

Hastanenin, Solunum Rehabilitasyonu Ünitesi kapasitesi hayırsever desteği ile artırıldı. Yaklaşık üç yıldan beri uygulanan solunum rehabilitasyonu ünitesine yeni oda ilavesi yapıldı. Hayırsever desteği ile koşu bandı ve salon tipi yatay bisikletler konuldu. Ünite aynı anda on hastaya hizmet edebilecek kapasiteye ulaştı.

Bursa Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde solunum rehabilitasyonu konusunda eğitimli hemşireler, fizyoterapist, psikolog ve diyetisyen desteği ile rehabilitasyon programı uygulanıyor. Uygun hasta seçimi göğüs hastalıkları uzmanları tarafından yapılırken, hastalar ortalama iki aylık bir tedavi sürecinden geçiyor.

Hemşire ve fizyoterapist eşliğinde solunum egzersizleri ile başlayan ve belirlenen program dahilinde aynı seansta yürüme, bisiklet egzersizleri ve fiziksel aktivasyonları ile sonlandırılırken, ilerlemiş hastalığı olan bazı hastalara oksijen desteği ile egzersiz hareketleri yaptırılıyor.
Hastane yöneticisi ve göğüs hastalıkları uzmanı Dr. İbrahim Ocak, KOAH hastalarının solunum sıkıntısının rehabilitasyonla azaltılabileceğini, “Pulmoner Rehabilitasyon” adı verilen tedavi yöntemi sayesinde hastaların hareketlilik düzeylerinin arttığını, solumayı, öksürmeyi öğrendiğini kaydetti. Solunum sıkıntısı ataklarını azalttığını belirten Ocak, hastaların moral motivasyonlarının da artırıldığını ifade etti.