Suriye’nin kuzeyindeki Kobani Kanton Yönetimi tarafından Diyarbakır’da düzenlenen “Kobanê'yi Yeniden İnşa Konferansı” Cegerxwin Kültür Merkezi’nde başladı. Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Diyarbakır Barosu, Tabipler Odası, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve Rojava Yardımlaşma Derneği’nin desteğiyle düzenlenen konferansa çeşitli ülkelerden yaklaşık 350 delege katıldı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, Kobani Kantonu Yönetimi Başkanı Enver Müslim, PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ve DTK Eş Başkanı Hatip Dicle’nin de iştirak ettiği konferans, Kobani’de hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Divan başkanlığına seçilen DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, "Kobani bütün Kürtlerin emeği, Ortadoğu'daki ve dünyadaki kardeşlerimizle kurtarıldı. Bizler yine bütün Kürtlerin Ortadoğu, Türkiye ve dünyadaki diğer halklarla yeniden inşa edilmesini istiyoruz. Kobani, dünyanın bir kenti olmuş durumda. Bu nedenle böylesi bir anlamla yeniden insanlık onuruyla inşa etmek istiyoruz." dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Fırat Anlı, bu konferansın düzenlenmesinin hem bir borç hem de bir görev olarak önlerinde durduğunu belirtti. Anlı, "Kobani son beş ayın sonunda tarihi bir direniş gösterdi. Bazen bizler de duyuyorduk 'Kobani düştü düşecek' diye. Ancak Kobani düşmedi ve dünyada bir direniş sembolü oldu. Bu insanlık ve bizler açısından çok önemli bir tarihti." şeklinde konuştu.
Anlı, konferansın Kobani Kantonu hükümeti tarafından gerçekleştirildiğini; ancak Kobani'de uygun koşullar olmadığından dolayı Diyarbakır'da düzenlendiğini söyledi.

Daha sonra kürsüye gelen Kobani Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Enver Müslim, saldırıların ardından göç eden yurttaşların tekrar geri dönmesi için altyapının hazırlanması adına konferansta güçlü tartışmaların gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. Müslim, "Bu bizim borcumuz, insanlarımızı geri getirmek onların eğitime ve sosyal yaşama geri dönmesi için şehitlerimize verdiğimiz sözü yerine getirelim ve inşa çalışmasına başlayalım." dedi.

Enver'in ardından kürsüye çıkan DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, Kobani'de Stalingrad direnişinin yaşandığını ifade ederek, "Bu direniş öyle görkemli oldu ki, dünyanın her yerinden devrimci yoldaşlarımız Kobani direnişine katıldı ve canı pahasına bir direniş sergiledi" dedi. Dicle, Kobani'nin yeniden inşası için böylesi bir dayanışmaya ihtiyacın olduğunun da altını çizdi.

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah ise Dicle'nin ardından alkışlar eşliğinde kürsüye çıktı. Kobani direnişiyle tüm dünyanın gözünü Kobani'ye çevirdiğini belirten Abdullah, "Buna layık bir tartışma yürütüp, Kobani'yi yeniden inşa etmeliyiz. Burada önemli fikirler açığa çıkmalı ve önemli kararlar alınmalı. Tüm bölge güçleri ve komşu ülkeleri için bu konferansın vereceği mesaj çok önemlidir. Çünkü Rojava demokratik bir yaşamın öncüsü olduğu için çevre ülkelerin de bizden umudu var." şeklinde konuştu.
Abdullah, sözlerinin devamında ise şunları söyledi: " Bu konferansta tartışılacak olan ve konuları öneri, fikir ve düşüncelerimizle ortak kararlaşmaya gidersek önemli kararlar çıkacaktır. Bu konferans bütün bölge güçleri için ve komşu ülkeler için önemlidir. Uluslararası güçler için bu konferans önemlidir. Bütün güçler ve sivil toplum örgütleri hepsi el ele verip özellikle Kobani için 24 saat açık kalacak bir sivil kapının açılması gerekiyor ki Kobani için gerekli olan her şeyin buradan geçmesi gerekiyor."

Açılış konuşmaların ardından Kobani’den kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı. Konferans, Kobani direnişinin açığa çıkartıldığı toplumsal ve siyasal sonuçlar üzerine gerçekleşen oturumla devam ediyor.