Gaziantep'te işitme ve konuşma engelli olan, geçtiğimiz yıl Kasım ayında 5 kişinin öldüğü Kobani olayları sırasında silahla kol, bacak ve göğsünden vurularak belden aşağısı felç kalan Şehriban Sertkal'ın ilk duruşması 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Olayların tek faili olarak yargılanan Sertkal'ın avukatları hayatını yatağa mahkum olarak sürdüren müvekkilleri için beraat talep ettiklerini ancak mahkemenin bunu kabul etmediğini söyledi. 22 Aralık'a ertelenen duruşma, Sertkal'ın sağlık problemlerinden dolayı Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Gaziantep Adalet Sarayı 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Sertkal'ın sağlık durumundan dolayı katılamadığı belirtildi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Çilem Öz ile birlikte İnsan Hakları Derneği yöneticilerinin de katıldığı heyet, duruşma sonrasında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Burada konuşan Sertkal'ın avukatlarından Adnan Erol, “Şehriban, Sağır ve dilsizken olaylara katıldığı gerekçesiyle şüpheli sıfatına haiz görüldü. Akabinde bugün duruşmasını gördüğümüz sanıklaştırıldı ve Kobani olaylarının tek faili olarak, belediyeye zarar veren, Emniyet Müdürlüğü'ne zarar veren, birçok derneğe zarar veren insan olarak huzura alınmak istendi. Ancak biz bu sanıklığı kabul etmedik. Babasıyla, müvekkilimizle yaptığımız özel görüşmelerde 'Biz sanıklığı kabul etmiyoruz, mahkeme önüne çıkmayacağız' dedik. Çünkü biz bu dosyada mağduruz.” diye konuştu.

Emniyet, savcılık ve mahkemenin mağdurluklarını failleştirdiğini öne süren Erol, “Mağdurken fail edildik. Bu anlamda biz müvekkilimizi bilerek getirmedik. Sağlık sorunları nedeniyle getirmek mümkün değildi. Biz mahkemeden derhal beraat kararı verilmesini talep etttik. Ancak bütün deliller, bütün dosyanın gidişatı, müvekkilimin hiçbir olaya karışmadığı yönündeyken, yargılama makamı, derhal beraat kararı verilmemesi yönünde karar oluşturdu. Biz de bu karara katılmadığımızı, bir türlü dosyaya koyamadığımız, koymayı mümkün edemediğimiz polis kameralarının dosyaya konmasını talep ettik. Ayrıca haber ajanslarına müzekkereler yazılarak, Gaziantep genelinde Kobani olaylarında gerçekleşmiş olayların dosyaya sunulmasını, müvekkilimi vuranların, yatağa mahkum edenlerin bulunmasını talep ettik. Bu şekilde duruşmamız 22 Aralık'a ertelendi.” dedi.

BİR SONRAKİ DURUŞMA SEGBİS İLE YAPILACAK

Mahkemeden, Sertkal'ın sağlık problemlerinden ötürü farklı bir taleplerinin de olduğunu aktaran Erol, “Müvekkilimizin yatağa mahkum olmasından dolayı Gaziantep'e gelemeyeceğini, bu vesileyle tedavi gördüğü hastanede Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) ifadesinin alınmasını talep ettik. Mahkemede bu talebimizi kabul etti. 22 Aralık'ta tedavi gördüğü hastanede müvekkilimin ifadesine başvurulacak. Biz müvekkelimizin bugün itibariyle beraat kararı almasını ummuştuk, talep etmiştik. Ancak yargılama makamı bu talebimizi şimdilik askıda bırakmış oldu. Biz tekrardan beraat talep edeceğiz. Gecikmiş bir beraat kararı olacak.” ifadelerini kullandı.

“MAHKEME ENGELSİZ TARAFI DA ENGELLİ HALE GETİRMEYE ÇALIŞIYOR”

Duruşmayı takip eden isimlerden HDP Mersin Milletvekili Çilem Öz de davayla ilgili olarak, “Bu mahkemelerde yıllardır birçok davamız sonuçsuz kaldı. Ama biz takip etmeye, sonuç almaya, bu soğuk duvarlara nasıl mağdur olduğumuzu anlatmaya devam edeceğiz. Şehriban'ın şahsında, devlet yüzde 70 engelli olan bir arkadaşımızı yüzde 96 engelli hale getirdi. Geride kalan yüzde 4'e ilişkin engelsiz tarafını da böyle bir mahkemeyle engelli hale getirmeye çalışıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“KIZIM 20 YILDIR BANA BABA DEMEDİ”

Şehriban'ın babası Tayyip Sertkal ise “Burada adalet sarayının var olduğuna inanıyoruz. Türkiye'de adalet sarayları var. Ama içinde adalet olmadığını bir kez daha gözümüzün önünde görmekteyiz. Benim 20 yıldır baba dememiş kızım için bana 'Kızın slogan atmış, elini kaldırmış' diyorlar. Ben getireyim nasıl konuşturacaklar. 10 yıldır okula getirip götürüyoruz annesinin aracılığıyla. Ömür boyu elimize bir rapor vermişler. Şimdi benim kızımın ayağa kalkmayacağı kanaatine varılmış. Biz bu ülkede adalet, barış, kardeşlik istiyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu.