Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Siverek'te bulunan 13 STK, ortak basın açıklaması yaparak, IŞİD militanları tarafından Suriye’nin Kobani (Ayn el-Arap) kentine yapılan bombalı saldırıları kınadı.

Lezgo Parkı'nda bir araya gelen vatandaşlar ve STK temsilcileri, basın açıklamasıyla Kobani'ye gerçekleştirilen bombalı saldırıyı protesto etti. Siverek'te faaliyet gösteren Bendi-Der, Din-Bir-Sen, Diyanet Sen, Eğitim Bir-Sen, Fırat Der, Hayrat Der, İkra Der, Siverek İlim Kültür Derneği, Siverek Der, Siyar Der, Sağlık Sen, Özgür Der, Özgür Eğitim Sen sivil toplum kuruluşlarının katıldığı basın açıklaması alkışlı protestoyla son buldu.

Mahmut Hanpolat tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Şüphesiz Allah, adaleti, ihsanı, yakınlara vermeyi emreder; çirkin utanmazlıklardan, kötülüklerden ve zorbalıklardan sakındırır. Size öğüt vermektedir, umulur ki öğüt alıp düşünürsünüz. (Nahl 90) 25 Haziran 2015 Perşembe günü sabahın erken saatlerinde Kobane’de bombalı araçlarla başlayan ve ev baskınlarıyla devam eden bir dizi saldırı IŞİD’li saldırganlar tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu saldırılarda kadın ve çocuklar başta olmak üzere resmi rakamlara göre 140’ın üzerinde, bölgeden gelen haberlere göre 300'ün üzerinde insan katledilmiş, yüzlercesi de yaralanmıştır. Saldırıdan sonra kentte büyük bir infial uyanmış, yüzlerce yaralı Suruç hastanelerinde tedavi altına alınmıştır.

Her ne şekilde olursa olsun masum sivilleri hedef alan saldırılar terör saldırılarıdır.
Kendini İslam’la özdeşleştirerek bu katliamları gerçekleştiren IŞİD’in yaptığı terör saldırılarının İslami değerlerle ve İslam’ın savaş hukukuyla uzaktan yakından alakası yoktur. Biz aşağıda isimleri bulunan sivil toplum kuruluşları olarak bu menfur saldırıları şiddetle kınıyoruz, lanetliyoruz. İnsanları gelişigüzel kurşuna dizmek, demir parmaklıklara kilitleyip yakmak, başlarını bıçaklarla kesip görüntüleyip korku salmak amacıyla yayınlamak, cuma namazı vakitlerinde camilerde bombalar patlatmak suretiyle yüzlerce insanın katline sebep olmak, bombalı araçlarla bir şehrin altını üstüne getirerek orayı terörize etmek İslam’ın hangi hukukuyla bağdaşmaktadır. Bizler; Mekke’yi fetih için yola çıkardığı komutanına; 'Kadınlara dokunmayacaksın, çocuklara dokunmayacaksın, yaşlılara dokunmayacaksın, kiliselerde havralarda ibadetleri ile meşgul din adamlarına dokunmayacaksın, ağaçları kesmeyeceksin, yakmayacaksın!' diye emir veren bir peygamberin ümmetiyiz. Zulmetmek yüce dinimiz İslam’ın haram kıldığı bir fiildir. Kur’an Müslümanlara asla zulmetmemeyi emreden yüce bir kitaptır.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) bir rahmet peygamberidir. O, asla sivilleri hedef almamıştır. Kur’an yüce düsturları emreden ilahi bir kitaptır: 'Ey iman edenler, adil şahidler olarak, Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın. O, takvaya daha yakındır. Allah'tan korkup sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır. (Maide 8) Zulmedenlere meyletmeyin; sonra size ateş dokunur. Sizin Allah'tan başka dostlarınız yoktur. Sonra (O'ndan da) yardım göremezsiniz! (Hud 113)'

İslam sadece Müslümanlara karşı değil Müslüman olmayanlara karşı da adaletle hükmetmeyi emreden bir dindir. Bu itibarla nasıl ki Ağustos 2014’te Şengalli sivil Êzidilere karşı yapılan IŞİD katliamını lanetlediysek, bugün de Kobanéli sivillere yönelik yapılan saldırıyı aynı şiddetle lanetliyoruz. IŞİD’in değişik şekillerde gerçekleştirdiği her türlü katliamdan İslam, Kur’an ve Hz. Peygamber (sav) nasıl beriyse, bizler de öyle beriyiz. Zulüm kimden gelirse gelsin zulmün karşısındayız; mazlum kim olursa olsun mazlumdan yanayız."