Kobani’ye yönelik gerçekleşen ve 231 kişinin öldüğü, 267 kişinin de yaralandığı saldırıda sağ ele geçirilen IŞİD militanlarının üzerinden Akçakale mülteci kampı kartı çıktığı iddia edildi. Ayrıca daha önce kampta kaldığı belirlenen ve sağ yakalanan IŞİD militanlarının Türkiye üzerinden saldırı gerçekleştirdiklerini söylediği ileri sürüldü.

Halkların Demokratik Partisi(HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, İçişleri Bakanı Sabahattin Öztürk tarafından cevaplanması istemi ile Meclis'e soru önergesi sundu. Kobani’deki katliamla ilgili bilgi veren İbrahim Ayhan, "DAİŞ çeteleri bulundukları alanda sivillere dönük katliamlarına devam etmektedirler. En son Kobane’ye sızan çeteler 300’e yakın sivil halkı katletmiştir. Ayrıca bu saldırılarda yüzlerce sivil halkta yaralanmıştır." dedi.

Akçakale sınırından çok sayıda IŞİD militanının Türkiye’ye sızdığını dile getiren Ayhan, "Kobane’ye sızan çetelerden sağ yakalanan DAİŞ çetelerinin Türkiye topraklarından sızdık demeleri, yine öldürülen DAİŞ çetelerinden bazılarının üzerinden AFAD’ın kimliklerinin çıkması bu kuşkuları ve iddiaları doğrular niteliktedir." ifadesine yer verdi.

İçişleri Bakanının cevaplaması istemi ile 5 soru yönelten Ayhan, Türkiye’de barınan ve son süreçte sızan IŞİD militanları ile ilgili şu soruları yöneltti: "Tel Abyad PYD’nin eline geçtiği dönemde Akçakale’ye geçtiği tespit edilen DAİŞ çetesi sayısı kaçtır? Bunlara dönük ne gibi işlemler yapılmıştır? Gerek Akçakale’de gerekse Suruç’ta yakalanan DAİŞ çetesi var mıdır? Varsa sayları kaçtır? Bunlardan tutuklanan var mıdır? Türkiye cezaevlerinde kaç DAİŞ çetesi mensubu tutuklu bulunmaktadır?"

Kobani’de sağ yakalandığı ve üzerinde AFAD kartı çıktığı iddialarını da sorgulayan Ayhan, sorularına şöyle devam etti: "Tel Abyad doğumlu Ahmed Hasan adlı DAİŞ çetesi mensubuna AFAD’ın Akçakale Süleymanşah konaklama tesisinde barınması için tesis tanıtım kartı verildiği iddiası doğru mudur? Bu çete mensubu halen adı geçen tesiste konaklamakta mıdır? Akıbeti hakkında Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Buna benzer birçok DAİŞ çetesinin AFAD’ın kamplarında barındığı, şehir merkezinde hücre evlerinin hatta hastanelerinin bulunduğu iddia edilmektedir. Bunlara dönük Bakanlık olarak Terörle Mücadele Kanunu kapsamında bir operasyon talimatınız olacak mıdır?"