IŞİD saldırısı ile Kobani'deki toprağını terk ederek Türkiye’ye sığınan insanlar, toplu şekilde evlerine dönmeye başladı. Geçiş için Mürşitpınar sınır kapısında kuyruk oluşturan Kobanililerin, arandıktan sonra geçişlerine izin verildi.

IŞİD'in Kobani’ye saldırısı üzerine 6 ay önce göçe zorlanan yaklaşık 200 bin kobanili için geri dönüşler başladı. Bugün Mürşitpınar sınır kapısına gelen Kobanililer tek tek aranarak geçiş yaptı. Ev eşyalarını taksi, otobüs ve pikaplarla taşıyan Kobanililer toprağına dönmenin mutluluğunu yaşıyor.

“KIŞI SOKAKTA YAŞAMAYA RAZIYIZ, YETER Kİ TOPRAĞIMIZA GİDELİM”

Evini terk ederek 5 ay önce anlıurfa’nın Suruç ilçesine sığınan Kobanili Fatma Zehra, Türkiye’de çok iyi ağırlandığını, bu nedenle herkese teşekkür ettiğini ifade etti. Hem partililerin (HDP) hem de Türk vatandaşların imkanlarını paylaştığını kaydeden Fatma Zehra, “Ama vatan ayrı bir güzel. Biz vatanımıza, toprağımıza dönmek istiyoruz. Evimiz yıkılmış, yerle bir olmuş. Yine de gidip sokakta yatacağız, yeter ki toprağımız olsun. Kobani toprağını unutmadık.” diye konuştu.

Türkiye’nin iyiliğini unutmayacağını ifade eden bir YPG’li annesi Besime Ahmet ise “Oğlum YPG saflarında, gerilla evime, oğlumun yanına döneceğim. Bu millet bizim için çok iyiydi. Başımız, gözümüz gibiydi. Çok iyi davrandılar.” ifadelerini kullandı.

Evini, arabasına yükleyerek Mürşitpınar sınır kapısına gelen Ahmet Mehmet de Kobani’yi çok özlediğini, toprağında şehit olmak istediğini anlattı. Soğuk havaya aldırmadan kapıda kuyruğa giren vatandaşlar, biran önce toprağına dönmenin mutluluğunu yaşarken, çocukların soğuktan olumsuz etkilendiği görüldü. Evlerin kamyon ve araçlarla geçişine imkan sağlanırken, araçlarda şoför ve hastalar dışında kimsenin geçişine izin verilmedi. Araçlardan indirilen vatandaşlar tek tek arandı, mobil geçiş kapısında kimlikleri ibraz edildi.