Kocaeli Barosu, savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edilmesinin ardından, Star Gazetesi yazı işleri müdürü ve Beyaz TV Spikeri Erkan Tan'ın, avukatlar hakkında 'Basın yayın yoluyla hakaret ve ithamlarda' bulunduğu iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Şüpheli olarak Star Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Filiz Güler'in gösterildiği ilk suç duyurusunda, "01.04.2015 tarihli Star Gazetesinin ilk sayfasında 'Avukat terörü' başlıklı haber yayınlanmıştır. Terör saldırısının detayları henüz belli değilken yapılan bu haberin manşet olarak kullanılan 'Avukat terörü' cümlesinde avukatlar hedef gösterilmektedir." denildi.

Duyuruda şunlar kaydedildi: "…saat 12.30 sıralarında avukat kılığında Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na giren iki terörist Berkin Elvan'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın odasına girdi…' cümlesiyle, teröristlerin avukat olabileceği izlenimi doğurmaktadır. Olay günü itibariyle, henüz kamera kayıtları dahi izlenmemiş ve kimlikler net olarak doğrulanmamışken, herhangi bir ilişkilendirme yapılmasının mümkün olmamasına rağmen avukatları hedef kitle haline getirici haksız ithamlarda bulunulmuştur. Teröristlerin Adliyeye cübbeli olarak girdikleri, içeride göründükleri ve şehit savcının odasında cübbeli olarak bulunduklarına dair ne bir görüntü ne de resmi makamlar tarafından doğrulanmış bir beyan mevcut olmadığı halde 'Avukat terörü' başlığı altında yapılan haber ile avukatlar terörist ilan edilerek halkı avukatlara yönelik kin ve düşmanlığa tahrik etmiştir. Yargı mensubu Cumhuriyet Savcısı Sayın Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edildiği terör saldırısında teröristlerin kimlikleri dahi açıklanmadan 'Adliyeye avukat cübbesi ile girdiler' söylemine dayanarak yapılan bu haber ve kamuoyuna duyuruluş şekli habercilik anlayışından uzak ve başta avukatlar olmak üzere, cübbe giyen tüm yargı mensuplarını hedef gösterir niteliktedir. Star Gazetesi tarafından yapılan 'Avukat terörü' başlıklı haberde; avukatlar ve avukatlık mesleği hedef alınarak, avukatlar ve avukatlık mesleği küçük düşürülerek, toplumda hedef kitle haline getirilerek ve avukatlar terör eylemini gerçekleştiren teröristler olarak gösterilerek avukatlık mesleğine yönelik ağır hakaretlerde, haksız ve onur kırıcı ithamlarda bulunmuştur."

Baro, bir suç duyurusunu ise Beyaz TV Spikeri Erkan Tan hakkında yaptı. Tan hakkındaki duyuruda ise "Şüpheli Erkan Tan, Beyaz Tv'de yayınlanan 'Erkan Tan Vakti' isimli programında 'Adliyede arama gerginliği' başlıklı haberle ilgili yapmış olduğu yorumu ve avukatları hedef alan sözleriyle avukatlık mesleğine ve avukatlara hakaret etmiş, ayrıca kanunlara uymamaya ve suç işlemeye tahrik etmiştir." ifadeleri kullanıldı.