Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, toplu olarak yaklaşık 19 ay önce sembolik temelini attığı 15 hastaneden biri olan Kocaeli Şehir Hastanesi'nde hiçbir çalışma yapılmamasına ilginç bir gerekçe ortaya kondu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Şehir Hastanesi'nin 'mayın' engeline takıldığını belirterek, "Şuanda bir teknik problem var. Bir mayına takıldı. Bunu aşacağız. Biliyorsunuz orası cephanelikti. 'Cephanelik olduğu için burada mayın kalmış olabilir mi, bunu bir daha baksak mı?' diye firmanın isteği var. Biz de onu Ankara'da değerlendireceğiz." dedi.

12 Eylül 2013'te, Haliç Kongre Merkezi'nde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende 15 hastaneyi içeren proje tanıtımı ve imza töreni gerçekleştirildi. Törende, "Şehir hastaneleri projesi bu kardeşinizin 11 yıl önceki hayaliydi." diyen Erdoğan, "Bugün burada 14 şehir hastanesinin, yani 24 bin 407 hasta yatağı kapasiteli sağlık kurumlarının inşasına aynı anda start veriyoruz. Bu 14 ilimizde kurulacak hastaneler, sadece bu şehrimize değil, çevrelerindeki diğer şehirlere de hizmet verecek. Şimdi 14 ilimize şehir hastanesi inşa ediyoruz. Ancak 24 ilimiz bundan istifade edecek. Kısacası bugün sağlıkta yeni ve tarihi bir dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Tıpkı kentsel dönüşümler gibi. Bizlere ilkleri yapmak yakışır, biz ilklerle övündük." ifadelerini kullanmıştı.

O günden bugüne söz konusu Şehir Hastaneleri'nin yapımında ilerleme kaydedilemedi. O hastanelerden biri de İzmit'e kamu-özel işbirliği ile 500 dönümlük arsada yapılacak olan ve 3 yılda tamamlanması planlanan Kocaeli Şehir Hastanesi'ydi. Hastanenin inşasına ilerleme olmaması eleştirilere neden olmuştu. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Kocaeli Şehir Hastanesi'nde hiçbir çalışma yapılmadığını söylemişti. Hastanenin yapılması gereken, İzmit'teki eskiden askeri bölge olan ve bu nedenle 'Cephanelik' olarak anılan bölgede yapılması planlanan Şehir Hastanesi alanında giden Akar, Kocaeli'de kanser vakıalarının yüzde 200 arttığını, buraya acilen büyük bir Onkoloji Hastanesi, Yoğun Bakım Hastanesi ile Yanık Hastanesi açılması gerektiğini belirtmişti. Buradaki 500 dönümlük alan üzerine yapılacağı açıklanan hastane yerinin bomboş ve olduğunu söyleyen Akar, 12 Eylül 2013 tarihinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 hastane ile birlikte sembolik olarak burasının da temelini attığını, o kadar süre geçmesine rağmen bir çivi bile çakılmadığını söylemişti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, dün Kocaeli'nde katıldığı bir programda, Kocaeli Şehir Hastanesi'nin yapımıyla ilgili soruyu cevapladı. Işık, hastanenin 'mayın' engeline takıldığını belirterek, şunları kaydetmişti: "Şuanda bir teknik problem var. Bunu da paylaşmakta mahsur yok. Bir mayına takıldı. Bunu aşacağız. Biliyorsunuz orası cephanelikti. Cephanelik olduğu için burada mayın kalmış olabilir mi? Bunu bir daha baksak mı diye firmanın isteği var. Bizde onu şuanda tekrar Ankara'da değerlendireceğiz. Atılması gereken bir adım varsa atacağız ve sorunu ortadan kaldıracağız. Şuanda projenin olmamasıyla ilgili hiç bir neden yoktur. Ama takdir edersiniz ki bu işler biraz zaman alıyor. Herkes kendini garantiye alarak işe başlamak istiyor. O da biraz zaman alıyor. En son mayınla ilgili tereddüt ortadan kalktığı zaman hiçbir neden kalmayacak."