'Kafkas Diasporası Yılın Ödülleri' programı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde dün akşam The Ness Otel'de 7. kez gerçekleştirildi.
 
Çerkes sanatçı İshak Akbay'ın sunumunu yaptığı programa; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Çerkes kurumlarının yöneticileri, ödül alan isimler ve çok sayıda Çerkes kökenli konuk katıldı.
 
Kocaeli Kafkas Derneği'nin halk dansları topluluğu Amra'nın yaptığı gösterilerin de yer aldığı ödül törenine basının ilgisi oldukça fazlaydı.
 
2 BİN 500 DOLAR'A TABLO SATILDI
Düzenlenen gecede el yapımı seramik yapım bir tablo düzenlenen müzayede ile satışa çıkarıldı. Geceye katılan isimler tablo için kıyasıya yarışırken tabloyu Ahmet Ceylan isimli bir işadamı satın aldı.
 
 Bu seçkin toplulukla birlikte olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ”Türkiye gerçekten hızlı bir şekilde gelişiyor. Şehirlerimiz alt yapısıyla üst yapısıyla, tarihi ve kültürüyle her alanda büyük bir gelişim içinde. Bu konuda örnek olanda da tabiki Kocaeli Belediyemiz.Böyle büyük bir ecdadın bir torunlarıyız .Onların emaneti üzerimizde. Onun için yapacak çok işimiz var. Kültürümüze sahip çıkmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
Konuşmaların ardından Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'na geleneksel Kafkas Kalpağı hediye edildi. Başkan İbrahim Karaosmanoğlu Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye kalpak taktı. Daha sonra jüri üyeleri tarafından belirlenen kişilere ödülleri verildi.
 
Ödül törenindeki konuşmasında Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ''Burada sizi misafir etmekten çok büyük onur duyuyoruz. Kafkas kültürü bize ait olan bizim özümüzü temsil eden en zengin, en engin kültürlerden birisidir. Hiç vakit kaybetmeden mutlaka Çerkesce ne kadar güzel bir dil. Bu dili yaşatmamız lazım. Biz geçmişte onlarca devletin dilini adaletle bir çatı altında toplamıştık Osmanlı'da. İnsanın anasından, atasından öğrendiği dili konulması kadar doğal bir şey yok" açıklamasında bulundu.
 
KOCAELİ'NE ÇERKES ETHEM HEYKELİ DİKİLECEK
Konuşmasın devamında İbrahim Karaosmanoğlu Çerkes Ethem'in heykelinin Kocaeli'de dikilmesi ve Çerkesler için Kocaeli'de bir kültür binasının tahsis edilmesi adına hemen harekete geçeceklerini de vurguladı.
 
 Törende ,”Kafkas Diaspoarası Özel Ödülü” Ender Şenol'a, “Yılın Belediye Başkanı Ödülü” Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye, “Yılın Gazetecisi Ödülü” Aziz Üstel'e verildi. “Yılın Kültür Adamı” ödülüne Heykeltraş Nuh Yalçın, ”Yılın Spor Adamı” ödülüne ise Galatasaray Eski Başkanı Adnan Öztürk layık görüldü.
 
''Kafkasdiasporası.com'' tarafından  belirlenen ödüllerin sahipleri teker teker sahneye davet edildi ve ödülleri  kendilerine takdim edildi.Bu yıl ödül ''Yılın Sanatçısı'' seçilen Gupse Özay'a katılımcıların ilgisi oldukça yoğun idi.Ünlü sanatçı ile bol bol resim çektiren konuklara Gupse Özay, ''Nurhayat'' karakterini canlandırarak keyifli bir an yaşattı.
 
2013 Yılı Kafkas Diasporası ödülüne layık görülen ve ödüllerini alan isimler:
 
Gupse Özay-yılın sanatçısı,
Recep Altepe-yılın belediye başkanı,
Adnan Öztürk-yılın spor adamı,
Murat Yalçın-yılın iletişimcisi,
Adana Çerkes Derneği-yılın en başarılı kurumu,
Rüştü Kobaş-onur ödülü,
Mehdi Nüzhet Çetinbaş-onur ödülü,
Ender Şenol-Kafkas Diasporası özel ödülü,
Azize Sibel Gönül-yılın siyasetçisi,
Mehmet Soyupak-yılın iş adamı,
Nuh Açın-yılın kültür adamı,
Lapşıpha Hülya-yılın yazarı,
Aziz Üstel-yılın gazetecisi.