Birleşik Haziran Hareketi'nin çağrısıyla Türkiye genelinde, laik ve bilimsel eğitim talebiyle yapılan boykot kapsamında, Kocaeli'nin İzmit ilçesinde eylem yapıldı.

Sivil Toplum Kuruluşları, bazı sendika ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan grup, Merkez Bankası önünde toplandı. Pankart açan ve döviz taşıyan grup, buradan Sabri Yalım Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Zaman zaman slogan atan grubun güzergahında polis ekipleri önlem aldı. Parkta toplanan grup, burada da slogan atarak tepkisini ortaya koydu.

Grup adına açıklama yapan, Eğitim-Sen Kocaeli Şube Başkanı Suca Omurca, eğitim sistemini eleştirdi. Omurca, "12 Eylül darbeci zihniyetinin günümüzdeki temsilcisi olan AKP iktidarı, başta eğitim sistemi olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda, tekçi, baskıcı ve otoriter uygulamalar üzerinden tüm topluma dayatmaktadır." dedi.

Omurca, AK Parti iktidarı döneminde eğitimdeki uygulamalara tepki göstererek, "Yıllardır özellikle eğitim sistemi üzerinden hayata geçirilen ve pedagoji bilimine tamamen aykırı olan, bilim düşmanı politika ve uygulamalar geçtiğimiz 12 yıl içinde tarihte hiç olmadığı kadar artmıştır. Okul öncesi eğitimden üniversitelere kadar eğitim sistemi, bilimin en temel evrensel gerçekleri yok sayılarak, iktidar tarafından sürekli istismar edilen dini kural ve referanslara göre düzenlenmektedir." ifadelerini kullandı.

Omurca, eğitim kurumlarının gerçek işlevinden uzaklaştığına vurgu yaparak, şunları aktardı: "Türkiye’de okullar ve üniversiteler başta olmak üzere, bütün eğitim kurumları, iktidarın ırkçı, mezhepçi, ayrımcı ve otoriter uygulamalarıyla, eliyle gerçek işlevlerinden hızla uzaklaştırılmıştır. Son olarak 'iç güvenlik paketi' gibi örneklerini ancak faşist, totaliter rejimlerde göreceğimiz düzenlemelerle laik, bilimsel eğitim anlayışının yanı sıra eşit, özgür ve demokratik yaşam anlayışına karşı iktidar tarafından açık bir savaş ilanı söz konusudur." açıklamaların ardından grup, parktan dağıldı.