Çukurova Belediyeler Birliği (ÇBB) ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz kapanan beldelerin borçlarının devredilmesi nedeniyle işlemedikleri suçun cezasını çektiklerini belirtti.

Çukurova Belediyeler Birliği (ÇBB) Eylül ayı Olağan Meclis Toplantısı, Adana'da gerçekleştirildi. Birlik Başkanı ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz burada yaptığı konuşmada tüm belediyelerin Bütünşehir Yasası’nın çıkmasından sonra geçmiş dönemlere ait sıkıntılar yaşadığını vurguladı. Bazı belediyelerin kaynaklarının azalmasından, bazılarının ise kapanan beldelerin ilçelerine bağlanmasından dolayı çok büyük borç yükümlülükleri altında kaldıklardan dert yandığını anlatan Kocamaz, "Yine aynı şekilde bu kapanan beldelerden kaynaklanan borçların büyükşehirle ilgili hizmet alanlarında büyükşehirlere devredilmesiyle adeta işlemediğimiz suçun cezasını çekiyoruz. Ama yapacak bir şey yok. Bu yasa böyle çıktı." ifadesini kullandı.

Bütünşehir Yasası ile ilgili sıkıntıların herkes tarafından bilindiğini ifade eden Kocamaz,
"Bu yasanın eksikleri, sıkıntıları herkes tarafından biliniyor. Çünkü hepimizin derdi aynı. Yani bu yasayla birlikte gelen sıkıntılar bütün belediyelere yansıyor. Zannediyorum 1 Kasım’dan sonra kurulacak hükümet bu yasanın sıkıntılarını bir daha masaya yatıracak ve yasada bazı değişiklikler yaparak bu problemleri en aza indirmek için çalışacaktır.” temennisini dile getirdi.

"Belediyecilikte probleme ne kadar yakın olursanız problemi çözmeniz o kadar kolay olur" diyen Kocamaz, şöyle devam etti. "Probleme uzaksanız o problemleri çözme şansınız daha da zayıflar. Böyle bir ortamda yapılacak düzenlemelerle hem ilçe belediyeleri hem de büyükşehir belediyeleri biraz daha rahatlamış olacaktır.”

'BAZI İŞLEMLER İLÇE BELEDİYESİ TARAFINDAN YAPILMALI'

Mevcut yasanın aslında imar yönünden bir bütünlük arz etmesi açısından doğru bir karar olduğunu belirten Başkan Kocamaz, “Ama öyle olaylarla karşılaşıyoruz ki Anamur’un bir köyünde, Mut’un bir köyünde, Toroslar’ın tepesinde cenaze işi Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda oluyor. Oysa ki bu gibi hizmetlerin oradaki ilçe belediyeleri tarafından yürütülmesi gerekir.” tespitinde bulundu.

"YASA, ZAMAN KAYBINA NEDEN OLUYOR, DENETİMSİZLİĞİ ARTIRIYOR"

Belediyeler olarak halka hizmeti esas alarak, problemleri çözme konusunda ortak sorumluluk sahibi olduklarını vurgulayan şunları kaydetti: "Tabi bu yasa ile yetkiler de birbirine karışmış durumda. Birisi gaza basarken diğeri frene basabiliyor. Şu anda Osmaniye Bütünşehir Yasası içerisinde değil. Yetkileri incelediğiniz zaman oradaki bir belde belediyesinin yetkisi büyükşehirden daha fazla. Çünkü büyükşehir ilçe belediyeleri kararları kendi meclislerinden geçiriyor, sonra büyükşehir belediyesinin meclisine getiriyor. Bu hem zaman kaybına neden oluyor hem de bazı konularda tartışmalar farklı düşünceler ortaya çıkabiliyor. Bunların eksiklikleri de elbette var. Mesela kentlerimize baktığımız zaman, özellikle beldelerde, sahillerde çok kötü bir yapılaşma var. Denizin dibinde 20-25 katlı evler yapılıyor. Birçok konuda problemlerin yetkiler dağıtılarak daha kolay çözülebileceği inancındayız. Biz yerel yönetim birlikleri olarak bu konularda görüşlerimizi gerek Türkiye Belediyeler Birliği’ne gerekse de ilgili bakanlıklara iletiyoruz. İnşallah bunların bir çözüme kavuşturulmasını da bekliyoruz.”

Toplantıda, 2016 Mali Yılı Bütçe Müzakeresi ve Çukurova Belediyeler Birliği üyelerinden olan Osmaniye iline bağlı Tüysüz Belediyesi’nin birliğe üyeliği kabul edildi.