İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, herkesin şu sıcak atmosferde açıklamalarına çok dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Hakim ve savcı cübbesinin her yer de bulunduğunu söyleyen Kocasakal, "Girişlerde çipli kimlik kartı okuttuğunuzda bütün kimlik çıkıyor. Yani bunun avukatlarla cübbeyle hiç ilgisi yok. Bundan hareketle bu kutsal cübbeye lütfen saldırılmasın.” dedi.

İstanbul Adalet Sarayı’nda dün yaşanan rehine olayında şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz için adliyede tören düzenlendi. Törene İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal da katıldı.
Törenin ardından basının sorularını cevaplayan Kocasakal, eylemcilerin sahte avukat kimliği ve cübbesiyle girdiği yönünde açıklamalara tepki gösterdi. Kocasakal, “Şimdi ‘içeri avukat cübbesiyle girildi.’ Bakın bu cübbe her yerde bulunabiliyor. Hakim savcı cübbesi de her yer de bulunabiliyor. Herhangi bir biçimde koluna bunu koyan o anlamda içeri girebilir diye söyleniyor. Halbuki bakın girişlerde çipli kimlik kartı okuttuğunuzda bütün kimlik çıkıyor. Yani bunun avukatlarla cübbeyle hiç ilgisi yok. Bundan hareketle bu kutsal cübbeye lütfen saldırılmasın.” dedi.

Avukatların hukukun üstünlüğünü, vatandaşların hak ve özgürlüklerini korumaya adamış bir insan olduğunu ifade eden Kocasakal, “Herkesin başı sıkışınca başvurduğu kişi avukat değil mi? Dolayısıyla ben burada şunu söylüyorum; herkesin şu sıcak atmosferde, bu psikolojik ortamda çok soğukkanlı ve dikkatli olması, açıklamalarına çok dikkat etmesi gerekiyor. Ama bakın açık söylüyorum; adliyede var olan bu güvenlik zaafı hepimiz için bir sorundur. Sadece hakim ve savcılarımız için değil avukatlar içinde bir sorundur. Ama bu güvenlik meselesi suçlamalardan, peşin kabullerden uzak ortak bir akıl ve diyalogla çözülmelidir. Biz buna açığız, onu da belirtmek isterim.” diye konuştu.

Bütün yargı camiasına ve Türk milletine başsağlığında bulunan Kocasakal, “Şimdi bu tür terör eylemlerine karşı gerek yargı camiası gerek ulus olarak birlik olma zamanıdır. Kısır çekişmelere burada girilmesi son derece yanlış olur.” ifadelerini kullandı.

Rehin olayı sırasında eylemcilerle görüşmelerine dair ilgili soruya Kocasakal, “Hele ki şu ruh halinde, şu ortamda bunlar üzerine bir şey söylemek istemiyorum. Bunu anlayışla karşılayacağınızı umuyorum. Ama şu kadarını söyleyim, bu süreç içerisinde herkes gerçekten çok büyük çaba sarf etti. Buna bizzat şahidim. Ben de dahil olmak üzere ben bir görüşme yaptım. Arkasından avukat meslektaşlarımız defatle görüşmeler yatı. Emniyet görüşmeler yaptı, Berkin Elvan’ın babası gelerek görüştü. Gerçekten insanüstü, olağanüstü bir çaba sarf ettik. En büyük üzüntüm bunun bir sonuca ulaşamamış olmasıdır.” dedi.

Şehit edilen savcı Kiraz’ın eşiyle görüştüğü hatırlatılan Kocasakal, “Dün sayın şehit savcımızın eşiyle görüştüm. Umutlu olduğumu belirtmiştim. Hakikaten inanıyordum. Belki de inanmak istiyor insan öyle bir durumda. Ama kendisini teskin etmeye çalıştım, bir şey olmayacağı yönünde kanatimi ve umudumu da ifade ettim. Ama o ortam içerisinde zaten aksi bir şey yapma şansınız da yok açık söyleyim.” diye konuştu.