Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi kalp damar cerrahı Op. Dr. Mehmet Kirişçi, diyabet, kolesterol ve sigara tiryakilerinde görülen damar tıkanıklığına bağlı uzuv kayıplarının kök hücre tedavisiyle önemli ölçüde engellenebildiğini söyledi.

Kök hücre naklinin damar hastalıklarında birçok hastaya umut ışığı olduğunu ifade eden Kirişçi, damar dokusu hasar görmüş ve önemli ölçüde işlevini yitirmiş hastalarda, hastanın kendi kemik iliğinden hücre alındığını ve damar içerisine yerleştirilerek tedavi edildiğini belirtti. Kirişçi, "Kök hücre tedavisi zor bir ameliyat değil, önemli olan en erken dönemde teşhis konulabilmesi. Doğru zamandaki kök hücre tedavisiyle artık uzuv kayıplarını önlüyoruz." dedi.

Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nde yaklaşık 6 ay önce kalp damar cerrahı Op. Dr. Mehmet Kirişçi öncülüğünde başlatılan kök hücre tedavisi, 10’un üzerinde hastanın çeşitli uzuvlarını kesilmekten kurtardı. Ekip olarak yürüttükleri çalışma sonunda başarılı sonuçlar elde ettiklerini ve bunu duyan hastaların da tedavi için Kahramanmaraş’a geldiğini anlatan Kirişçi, Türkiye'nin çeşitli illerinden hastaların akın ettiği hastanede, hastalara uygulanan tedavi şekline ilişkin bilgiler verdi.

Kirişçi şöyle konuştu: "Son yıllarda ülkemizde ve dünyada uygulanan kök hücre tedavisi hastanemizde de kullanılıyor. Uyguladığımız hastalarda gayet pozitif cevaplar alıyoruz. Kök hücre tedavisi uzuv kaybını önlüyor, hayat konforunu ciddi bir biçimde artırdığını gözlemliyoruz. Kök hücre tedavisi zor bir ameliyat değil, önemli olan en erken dönemde teşhis konulabilmesi. Doğru zamandaki kök hücre tedavisiyle artık uzuv kayıplarını önlüyoruz. Kök hücre, hastanın kendi kemik iliğini alıp saflaştırıp bu ilkten tıkanan damarlara kök hücrelerin nakli yöntemiyle yapılan tedavi metodudur. Zor bir işlem değil. Hastalarımız için yaklaşık bir saatlik ameliyat ama pozitif manada çok ciddi etkisini görüyoruz. Son 6 ay içerisinde 10’un üzerinde hastayı tedavi ettik. Damar muayenesi sonucu teşhisi koyuyoruz. Hastalarda yürüyememe, ağrı şikayetleri ve parmaklarda kesilme oluyor. Uzuv ve bacak ampütasyonu olmuş hasta grupları da gelebiliyor. Damar görüntüleme yöntemiyle ne yapabileceğimize karar veriyoruz. Kök hücre en son tedavi metodumuz, öncelikle ameliyatla veya stentle, balonla bir çözüm bulabilir miyiz diye çözüm yoluna bakıyoruz. Çözüm olmadığı zaman son tedavi şekli olan kök hücre tedavisini kullanıyoruz."

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ İÇİN UŞAK’TAN KAHRAMANMARAŞ’A GELDİ

Sağ bacağındaki damar tıkanıklığı nedeniyle ayağında yaralar oluşan ve yürüme güçlüğü çeken 63 yaşındaki Tekin Ulusoy ise Uşak’tan ameliyat için Kahramanmaraş’a geldiğini söyledi. Hastalığı nedeniyle çok sevdiği şoförlük mesleğine ara verdiğini ancak kök hücre tedavisiyle yeniden mesleğine döneceğini dile getiren Ulusoy, şunları söyledi: "Ayağımda yaralar oluştu. Hocamın Kahramanmaraş’ta kök hücre nakli yaptığını duydum. Ben Uşak’tan kalktım buraya geldim. Tetkikler yapıldı. Son çarenin kök hücre nakli olacağını söyleyerek beni tedavi etti. Uzun yol şoförüyüm, uluslararası yük taşıyorum. Yaklaşık 70 ülkeye yük taşıyorum. Ayağımın bu durumda olmasından uzun süre çalışamadım. Mesleğimi özledim. İnşallah ayağımın iyileşmesiyle tekrar işime başlayacağım."