Kıbrıs Barış Harekatı'nda önemli başarı elde eden 1. Komando Tugayı’nın soğuk havaya rağmen gerçekleştirdiği tatbikat göz kamaştırdı. Kıbrıs Barış Harekatı ve iç güvenlikte terörle mücadelede elde ettiği başarılardan dolayı sancağında iki altın madalya bulunan Komando Tugayı askerleri, kış şartlarına uygun silah, teçhizat ve giyimleriyle yaptıkları tatbikat gerçek operasyonları aratmadı. Tatbikatta 1. Komando Tugay Komutanlığı personeline dağıtılan botlar dikkat çekti. Gerçek silah ve merminin kullandığı tatbikatta Mehmetçiğin kullandığı yeni botlar ise büyük beğeni aldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine giren su geçirmeyen, ayağı terletmeyen, oldukça hafif ve özel tabanlı botlarla yeni teknolojik gelişmelerin tanıtımı, Kayseri'deki 1. Komando Tugay Komutanlığı’nda yapıldı. TSK’nın seçkin birliği olan ve özellikle Kıbrıs Barış Harekatı’nda önemli başarı elde eden Komando Tugayı askerleri, gerçeğini aratmayan bir tatbikat gerçekleştirdi. 1. Komando Tugay Komutanlığı General Vecihi Akın Kışlası'nda icra edilen tatbikat, Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aydın’ın bilgi vermesiyle başladı. Tugayın, 1974 yılında Kıbrıs'a paraşütle inerek, ilk kez hava indirme harekatını gerçekleştirdiğini söyleyen Aydın, "Ankara’da kurulan daha sonra Kayseri’ye gelen ve Kayseri halkının da Kayseri Komando Tugayı olarak adlandırdığı 1. Komando Tugayı ülkemizin hali hazırda tek hava indirme yeteneğine haiz birliktir. Gerek Kıbrıs Barış Harekatı gerekse teröristlerle mücadelede 341 şehidi ve 3 bin 906 gazisi bulunmaktadır. O nedenle sancağımızda 2 adet üstün cesaret ve feragatten dolayı altın madalyası bulunmaktadır." dedi.

Komutanlık tarafından üstün teçhizat ve donanım ile üretilen yeni tip botların Tugayda kullanılmakta olduğunu dile getiren Aydın, şunları ekledi: "Özel olarak tasarlanan haki renkli botlar, Türkiye'nin bitki örtüsüne, kamuflaj rengine uygun olarak belirlenmiş, mevcut üniforma deseni ile uyumludur. Sıcak ve soğuk iklim koşullarına uyumlu, teknoloji gereği 4 mevsimde kullanılmaktadır. Nefes alabilir ve su geçirmez yapısı ile kaymaz tabanıyla kauçuk otomobil lastiklerinde kullanılan lastiklerle aynı malzemeye sahiptir. Yeni botların topukları, bilek burkulmasını önleyici malzeme ile güçlendirilmiştir. Eski botlara göre 300 gram hafiftir. Kullanış açısından şuana kadar memnuniyet vardır."

KAR MOTORU İLE YARALI KURTARILDI

Yeni botlarla teçhizat kullanan komandolar ilk tatbikatını yaptı. Mehmetçik, tatbikatta çok namlulu roketatar ve dağ topunun atışı, mayınlı ve el yapımı patlayıcı arazide eğitim, komando kollarının sarp kayalıklı arazide teröristlerle temasa geçmesi ve etkisiz hale getirmesi, keskin nişancı ve uzak mesafede gözetleme timlerinin faaliyeti, kar motoru ile yaralı kurtarılarak tahliyesi, sızma parkurunda gerçek mermi ve patlayıcılarla çatışmaya girilmesi, buzlu sulardan ve karlı araziden geçilmesi gibi faaliyetler bulundu. Komandolar son olarak da 200 metreden balon hedeflerine piyade tüfeğiyle tüfek atış yaptı. Balonların tek atışla patlatılması sonrasında açılan harflerde 'Komando' yazısı çıktı.

Tuğgeneral Aydoğan Aydın, tatbikatı başarıyla icra eden komandoları kutladı. İlk etapta bin 700 adet bot gönderildiği ve komandolar tarafından kullanıldığı öğrenildi. Botlarla ilgili Genelkurmay Başkanlığına rapor iletildiği açıklandı.

ASKERİ MÜZE

Tuğgeneral Aydoğan Aydın, birlik içerisinde oluşturduğu müzeyi de basın mensuplarına gezdirdi. Bir bölümü Kıbrıs, bir bölümü ise terörle mücadelede kullanılan askeri malzemeler yer aldı. Müzelerde Kıbrıs ve terörle mücadelede şehit olan Mehmetçiklerin fotoğrafları da bulunuyor. Müzenin Kıbrısla ilgili bölümde ise ilk şehit yüzbaşının miğferi de yer alıyor. Yüzbaşı Sami Akbulut’a ait kurşunun deldiği miğfer burada sergileniyor. Yine Rumlardan ele geçirilen silahlar, Rum birliklerine ait sancaklar da bu müzede yer alıyor. Terörle mücadelede şehit olan Mehmetçiklerin bazı kıyafetleriyle kullandıkları malzemeler ise müzenin diğer bölümünde.