Türkiye’nin tek Komünist Parti'li Tunceli'nin Ovacık Belediyesi, bahar ayında 150 dönüm alana ektiği nohut hasadına başladı. Nohut hasadına Türkiye ve Avrupa’nın birçok ilinden gelen insanlar gönüllü olarak çalıştı. Nohut, kuru fasulye ve patates ekimi yapan belediye, elde edeceği geliri öğrencilere burs olarak verecek.

Türkiye Komünist Parti'sinden (TKP) Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, bahar ayında ilçede kolektif ruhu canlandırmak amacıyla 500 dönüm araziye nohut, fasulye ve patates ekme çalışması gerçekleştirdi. Komünist Başkan Maçoğlu, ekilen ürünlerden elde edilen tohumları köylülere dağıtacaklarını, elde edilecek gelirle de üniversite öğrencilerine burs sağlanacağını söylemişti.

Ovacık ilçe merkezine 3 kilometre uzaklıkta bulunan Yukarı Yazı mevkiinde vatandaşlardan ve Hazine'den arazi kiralayan Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, 150 dönüm alana ektiği nohutların hasadına başladı. Havaların sıcak olması nedeniyle akşam saatlerinden Türkiye ve Avrupa’dan gelen çok sayıda insanın katılımı ile 150 dönümlük nohut tarlasında hasada başlayan Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu mahsulün çok iyi olduğunu söyledi. Bahar ayında ekmeye başladıkları ürünlerin mahsulünü almaya başladığını ifade eden Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, “Ürün şu anda iyi görünüyor. Nisan ve mayıs aylarında biz buraya ektiğimizde bu üretimi tanıtmıştınız, şimdi karşılığını görüyorsunuz. Birçok dostumuz her gün 40-50 kişi her gün geliyor ve biçiyor. Dışarıdan gelenler her gün 4 ile 5 saat bize yardım ettikten sonra memleketlerine gidiyor. Hasat zamanı insanlar bizi aradılar ve gelmek istediklerini söylediler. Biz de hasat zamanı ile ilgili tarih verdik. Avrupa’dan, İzmir’den, İstanbul’dan birçok dostumuz geldi. Ovacık’tan da gelen insanlarımız var. Şu anda tam hasat zamanı, buna rağmen Ovacık’taki insanlarımız da bize destek veriyor. Tek amacımız var; üretimi nasıl geliştirebiliriz? İkincisi üniversiteye giden çocuklarımız var. Çocuklarını okutamayan aileler var, biz bunları tespit ettik. İhtiyacı olan arkadaşlarımıza burs vereceğiz. Bir kısmını tohum bankası yapacağız, bir kısmını paketleyerek ihtiyacı olan ailelere, bir bölümünü de üniversitedeki çocuklara burs olarak vereceğiz. Gücümüz ne kadar yeter bilmiyorum ama bunu başaracağız.” dedi.

Türkiye’de komünist ve sosyalistlere bakış açısının farklı olduğuna dikkat çeken Maçoğlu, “Komünistlere, sosyalistlere ve solculara bakış açısı farklıydı ama artık komünistlerin sizler gibi insanlar olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Üretim bizim ana eksenimiz. Her gün vakıflardan ve belediyeden hastasını götüremediği için para isteyen çok sayıda insan olduğunu biliyoruz. Tam da burada kadınlara bunu diyeceğiz, kaç dönüm ekmek istiyorsunuz? Biz size tohum ve mazot desteği vereceğiz. Biz bu yıl 11 aileyi patates ekimine sevk ettik. Bu iyi bir şey, önümüzdeki yıl bunu büyüteceğiz.” diye konuştu.

Ovacık Belediye Başkanı'nın gerçekleştirmiş olduğu projeyi desteklediğini ve bu yüzden hasat zamanında Avusturya’dan geldiğini ifade eden Erdal Kal, “Gördüğünüz gibi tarlada bir sürü insan var. Bu katılımın içinde çeşitli ülkelerden gelen insanlar var. Ben kendim Avusturya’dan geldim. Avusturya’da gazetecilik yapmaktaydım, projeyi sanal alemde takip ettim. Başkan tarafından tarlaların ekildiğini ve bu üründen elde edilecek ile öğrencilere ve yoksul vatandaşlara yardım edileceğini duydum. Başkanın bu projesini destekliyorum ve anlamlı buluyorum.” şeklinde düşüncelerini belirtti.

Belediye Başkanı Maçoğlu’nun seçilmesinin ardından vatandaşlara karşı sözünün olduğunu ve bu sözü yerine getirdiğini ifade eden Kasım Koç, “Şu kadim topraklarda adayımızın halkımıza verdiği bir söz vardı. Burada kolektif bir yaşam sürdüreceğiz. Nisan ve mayıs ayında ektiğimiz tarlaların ürünlerini toplamaya başladık. Buradaki DHF’nin belediyenin, kitle örgütlerinin çağrıları ile başta Dersim ve Avrupa olmak üzere kolektif yaşamı sürdüren dostlarımız şu anda Munzur’un gölgesinde hiçbir karşılık beklemeden çalışmaktadır. Bu ürünler ile yoksul öğrencilerimizi okutuyoruz. Yoksul vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz. Kısaca komünistlerin kolektif yaşaması için bir model olarak Ovacık’ta bunu büyütmeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Nohut tarlasında hasat yapmaktan mutlu olduğunu söyleyen vatandaşlar, bu tarz projelerin artarak sürmesini istediklerini belirtti. 2014 yerel seçimlerinde TKP’den Ovacık Belediye Başkanı seçilen Fatih Mançoğlu, göreve geldikten sonra su ve ulaşımı ücretsiz yapmıştı.