Manisa Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Murat Konan, birçok liseyi ya da üniversiteyi bitirmiş genç, devlet memuru olabilmek için sınavlara girerken bünyelerindeki yurtlarda yetişen gençlerin, memurluk için tanınan fırsatı iyi kullanamadığını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı kuruluşlarda bakım ve korunma altındayken reşit olarak işe yerleştirilen gençlerin iş hayatına uyumunu sağlamak, çalışma şartları ve uymaları gereken kurallarla hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmek ve günlük hayatta karşılaşabilecekleri sıkıntıların çözümünde destek olmak amacıyla “İş Hayatına Uyum” konulu bir seminer düzenlendi. İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Merkezi toplantı salonundaki seminerde konuşan İl Müdürü Konan, seminerin gelecek açısından büyük önem ifade ettiğini söyledi. Konan, “3413 sayılı yasa, benim hayatımda hiç unutmadığım yasalardan birisidir. Okulu bitirip sosyal hizmet uzmanı diplomasını aldıktan sonra girdiğim ilk iş sınavında sorulan sorulardan birisi, bu yasayla ilgili düşüncelerimdi. Benim direkt verdiğim cevap, 'Olumsuz bir şey düşünmüyorum.' oldu. Karşı taraf, çok ciddi sakıncaların olduğunu belirtmişlerdi. İleride bu sözlerini anlayacaklarımı söylemişlerdi ancak geldiğimiz süreç içerisinde, verdiğim cevaptan hiç pişman değilim. Bizim çocuklarımızın elde ettikleri bu kazanımın çok önemli olduğunu, onları hayata hazırlarken bu yasanın kendilerine rehberlik ettiğini hissettim. Bunun olumsuz durumu da var. Birçok kardeşimizin, nasılsa işim hazır diye birçok konuyu umursamadığını farkettim ancak bu imkandan faydalanmak ve bu imkana sahip çıkmak için uğraşan çocuklarımız da oldu.” dedi.

Devlet tarafından tanınan bu imkanın iyi kullanılması gerektiğinin altını çizen Murat Konan, “İşin bir diğer kısmı da 18 yaşına geldikten sonra bizden ayrılarak iş hayatına atılan birçok çocuğumuzun, işe başladıktan sonra hem bizim yetiştirme tarzımızdan kaynaklanan sorunlar hem de çocuklarımızda var olan özel durumlar nedeniyle iş hayatına uyum sağlayamamaları neticesinde ilişiklerinin kesildiklerine de şahit oldum. Bu beni üzen bir durumdu, çünkü birçok liseyi ya da üniversiteyi bitirmiş gencimiz devlet memuru olmak için sınavlara girerken bizim bünyemizdeki çocuklarımız, bu tanınan fırsatı kullanamıyor. Bu seminerin de amacı budur. Çocuklarımız, buradan ayrıldıktan sonra ya da yeni işe girdikten sonra iş hayatında nelerle karşılaşacak, çocuklarımızı neler bekliyor gibi sorulara yanıt bulunacak.” diye konuştu.

Çocukların şimdiki hayatıyla atılacakları iş hayatını birbirine karıştırmaması gerektiğini vurgulayan Konan, “Bakanlığımızın bize talimatı ve bizim Manisa’da bu işe ağırlık vermemiz sonucu, bir günlük eğitim programı hazırladık. Bu eğitim çerçevesinde, siz buradan ayrıldıktan sonra iş yaşamınızla ilgili belli kurallar, hiç tanımadığınız ve bilmediğiniz ayrı bir dünya ve bu dünyanın şartlarını anlatacağız. Sizler buradan ayrıldıktan sonra buranın kurallarıyla iş hayatının kurallarının çok farklı olacağını göreceksiniz. Bizim en büyük endişemiz de buradaki kurallarla iş hayatındaki kuralları birbirine bağdaştırmamanızdır. Bu kuralları birbirine karıştırdığınız zaman ilişiğiniz kesilebiliyor. İşte biz bu sebeple karşılaşacağınız şeylere sizleri hazırlamaya çalışacağız.” dedi.

Seminerde Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fatih Şahin, Yrd. Doç. Dr. Hakan Baydur, Manisa Defterdar Yardımcısı Altay Ekici ve Valilik İl İdare Kurulu Müdürü Cihangir Deniz, iş hayatıyla ilgili bilgiler aktardı.