Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, Anayasa Mahkemesi’nin, dershanelerin dönüştürülmesine ilişkin kanunun iptaline ilişkin gerekçeli kararını değerlendirdi. Koncuk, “Dershane yönünden Anayasa Mahkemesi beklenen kararı vermiştir. Anayasa Mahkemesi’nin bunun dışında bir karar vermesi kendi kendisini tamamen reddetmesi demektir.” dedi.

Anayasa Mahkemesi, 5 üyeye karşı 12 üyenin oy çokluğuyla Özel Eğitim Kurumları Kanunundaki 'dershaneleri' ibaresinin yürürlükten kaldırılması, dershanelerin dönüştürülmesi ve gerekli dönüşümü tamamlamayan öğrenci etüt eğitim merkezlerinin eğitim öğretim faaliyetlerinin 1 Eylül 2015'e kadar devam edebileceğine ilişkin hükümleri iptal etti. Kamu- Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da Anayasa Mahkemesi’nin dershanelerle ilgili gerekçeli kararını Cihan Haber Ajansı’na değerlendirdi.

Bir hür teşebbüsün, bir işletmenin zararları karşılanmadan kapatılmasının mümkün olamayacağını ifade eden Koncuk, bunun ne uluslararası ne de iç hukuk bakımından mümkün olduğunu söyledi. Koncuk, “Dershane yönünden Anayasa Mahkemesi beklenen kararı vermiştir. Anayasa Mahkemesi’nin bunun dışında bir karar vermesi kendi kendisini tamamen reddetmesi demektir. Bırakın Türkiye’yi dünyanın gelişmemiş ülkelerinde bile olsa yargı böyle bir karar verirdi. Çünkü bu kuruluşlara ülkenin iç hukukuna, mevzuatına güvenerek bu kuruluşlara yatırım yapmış, parasını harcamış insanların işletmelerini hiçbir kanunla siz kapatamazsınız. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir uygulama yok. Dolayısıyla bu Anayasa Mahkemesi’nden dönmüştür." ifadelerini kullandı.

ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARI MUTLAKA UYGULANMASI GEREKEN KARARLARDIR

Bundan sonra ne olacağıyla ilgili konuşan Koncuk, şöyle devam etti: “Yetkililerin açıklamalarını duyuyorum ‘dershane açılmayacak’ diye. Böyle bir şey mümkün değildir. Bunu söyleyen kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun açıkça bir yargı kararını tanımama suçu işlemektedir. Anayasa Mahkemesi kararları mutlaka uygulanması gereken kararlardır. Şu anda dershaneleri kapatmak Anayasa Mahkemesi kararıyla yasak hale getirilmiştir. Dershane açılacaktır, açılmak zorundadır. Mahkemenin kararı bu doğrultudadır. Hangi makamda olursa olsun kim söylediğinden ‘yargı kararını tanımıyorum’ anlamına gelir. Yani işinize gelen tarafını öveceksiniz, uygulayacaksınız . Okul müdürlerinin görevinden alınmalarının iptal edilmemesini beğeneceksiniz, dershanenin iptal edildiğini beğenmeyeceksiniz."

Anayasa kararının dershaneler yönünden mutlaka uygulanması gerektiğini kaydeden Koncuk, şunları söyledi: "Ben dershanecilik sistemini doğru bulan bir insan değilim. Ama buna rağmen dershanelerin bu şekilde kanunla kaldırılması kabul edilemez. Dershaneleri ihtiyaç olmaktan çıkararak, müşteri bulamaz duruma getirerek kapatmak lazım. Böyle kanun çıkararak ‘ben dershaneyi kapattım’ bunu yapmaya hiçbir hükümetin hakkı olduğunu düşünmüyoruz."

OKUL YÖNETİCİLERİYLE İLGİLİ İPTAL KARARI VERMEMESİNİ KINIYORUM

Kamu-Sen Genel Başkanı Koncuk, binlerce müdür yardımcısı, binlerce okul müdürünün görevinden alındığını hatırlattı. Koncuk, “AYM’nin kararını kınıyorum. Okul yöneticileriyle ilgili iptal kararı vermemesi bir ülkede en üst hukuk biriminin alın teri çalınan insanların haklarının gasp edilmesine göz yumulmaması demektir. Bu yönüyle kınıyorum. Bu kanun içerisinde okul yöneticileri var. 76 bin civarında okul yöneticisi var. Bunlar görevinden alınmıştır. Binlerce müdür yardımcısı, binlerce okul müdürü görevden alınmıştır. Anayasa Mahkemesi bunları iptal etmiyor. Alınabilir diyor. Alın teri hırsızlığına Anayasa Mahkemesi bu kararıyla göz yumuyor.” diye tepki gösterdi.