Türkiye Kamu–Sen ve Türk Eğitim–Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, 28 Eylül Pazartesi günü başlayan 2015-2016 eğitim–öğretim döneminde 18 milyon öğrenci, 850 bin öğretmenin ders başı yapacağını söyledi. Turizm sektörünü canlı tutma amacıyla okulların açılmasının ertelendiğini hatırlatan Koncuk, “Doğrusu, ciddi kaygılar duyuyorum. Her bölgemizde okullar açılacak. Geçen yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da 300 okullumuz yakıldı. Bu ihanet çetesinin, PKK terör örgütünün yine benzeri talimatlar verdiğini duyuyoruz. Hatta bu sır da değil, bizzat devlet; Adalet Bakanlığı tarafından tüm kurum ve kuruluşların, çalışanlarının korunması için bir yazı ile ikaz edildikleri de hepimizin malumu. Bu kapsamda 20’den fazla gümrük muhafaza memuru kaçırıldı. Şu anda endişelerimiz büyük.” dedi.

'EĞİTİM YUVALARI, ÖĞRETMENLERİMİZ TERÖRÜN DIŞINDA DEĞERLENDİRİLMEK ZORUNDADIR'

Türkiye Kamu Sen Adana İl Temsilciliği’nin düzenlediği bayramlaşma ve istişare toplantısına katılan İsmail Koncuk, terör olayları başta olmak üzere öğretmen atamaları, toplu sözleşmeler ve memurun sorunlarıyla ilgili AK Parti hükümetine sert eleştirilerde bulundu.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde okulların güvenliğinin sağlanması ve öğretmenlerin güven içerisinde eğitim–öğretim faaliyetini yapmalarının son derece önemli olduğunu vurgulayan Koncuk, “Her çocuğumuzun etnik kökeni ne olursa olsun. Arap, Kürt, Çerkez, Türk; fark etmez, her çocuğumuzun eğitimi en önemli haklardan biridir. Buradan ifade ediyorum; PKK terör örgütünden falan biz merhamet dilenecek değiliz. Ama herkes bu konuda hassas olmak zorundadır. Eğitim–öğretim yuvalarının, öğretmenlerin, memurların ve sağlık çalışanların, imamların; bu bölgede görev alan bütün kamu çalışanlarının terör dışında değerlendirilmesi gerekir. Bunun terör örgütü uzantılarına bir mesaj olarak ifade etmiyorum. Ama vicdanı olanlara, o bölgede yaşayan sivil toplum örgütlerine, biraz vicdanı kalmış sözü dinlenme imkanı olan insanları ikaz etmek amacıyla söylüyorum: Okullarımız, eğitim yuvaları, öğretmenlerimiz terörün dışında değerlendirilmek zorundadır. Eğitim–öğretim faaliyetlerini kesintiye uğratmak, terör değildir. Böyle bir terör olmaz. Bu alçaklıktır. Onun için bu alçaklık diye ifade ettiğimiz metot geçmiş yıllarda uygulandı.” diye konuştu.

'BİR ÖĞRETMENİN BURNU KANARSA VEBALİ İKAZLARIMIZI DİKKATE ALMADAN EĞİTİMİ BAŞLATANLARINDIR'

1990’lı yıllarda yaklaşık 160 öğretmenin PKK terör örgütü tarafından şehit edildiğine dikkat çeken Koncuk, aynı şeylerin yaşanmasını istemediklerini dile getirdi. Koncuk, şöyle devam etti: "Aynı filmi ve kötü olayları bir daha yaşamak istemiyoruz. Onun için ne yapılması gerekiyorsa yapılmak zorundadır. Devlet her türlü tedbiri almak zorundadır. Buradan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hitap ediyorum. Gerekirse taşıma yoluyla mezralardaki, köylerdeki okullar merkeze, ilçeye; güvenli, güvenliğin sağlanabileceği alanlara taşınmalı. Eğitim-öğretim faaliyetleri bu şekilde yürütülmelidir. Bu ülkeyi yönetenler ‘Saldım çayıra, mevlam kayıra’ anlayışı ile eğitimin orada yürütülme imkanının olmadığını görmek zorundadır. ‘Efendim, PKK terör örgütünün aklına karpuz kabuğunu düşürmeyelim. Adamların karpuz kabuğu her zaman akıllarında, zaten. Nerede namussuzluk ve alçaklık yaparızdan başka bir şeyi düşünmeyen; alçakça her türlü yöntemi tatbik eden bir terör örgütü var. ‘Acaba yapmazlar mı?’ Böyle bir mantık yok. Devlet bu mantıkla olaylara bakamaz. Onun için her türlü tedbir alınmalı. Gerekirse buradan tekrar teklif ediyorum: Eğer şu ana kadar –yarın 28 Eylül– böyle bir tedbir alınmamışsa, gerekirse okullarımızın açılması bu bölgelerde biraz daha uzatılabilir. Bu tedbir alındıktan sonra eğitim-öğretim faaliyeti devam ettirilebilir. Yarın bütün bu ikazlarımızdan sonra orada herhangi bir öğretmenin burnu kanarsa, her bir öğretmen saldırıya uğrarsa, bunun bütün vebali, ikazlarımızı dikkate almadan eğitim-öğretim faaliyetlerini tedbir almadan başlatanlarındır, diye Adana’dan ikaz ediyorum.”