ABD İstanbul Başkonsolosluğu'na silahlı saldırı girişiminde bulunan ve yaralı olarak yakalanan saldırganın avukatları müvekkili hakkında hukuki sürecin başlatılmadığını iddia etti. Avukatlar, polisin saldırgana müdahalesini katliam girişimi olarak niteledi.

ABD Başkonsolosluğu’na silahlı saldırı girişiminde bulunan ve polisin karşılık vermesiyle yaralı ele geçirilen Hatice Aşık’ın Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki tedavisi sürüyor. Polisin hastane içinde ve çevresinde aldığı tedbirler de devam ediyor.

Aşık’ın avukatları Ebru Timtik ve Şükriye Erden hastane önünde basın açıklaması yaptı.
Elinde yalnızca taşı olan, taşla direnen bir kadını polisin kurşunladığını iddia eden avukat Ebru Timtik, “Burada çok açık bir hak ihlali var. Katliam girişimi var.” dedi. Timtik, olay yerinin yakınında görgü tanıkları ve basının olmasının bu katliamı engellediğini öne sürdü.

ABD’li yetkililerin müvekkilini sorgulamak istediğini ifade eden Timtik, “Müvekkilimizin yanına yakınına Amerikalı yetkili, istihbarat görevlileri, polislerinden kimsenin yaklaşmasını istemiyoruz. Onları uyarıyoruz.” diye konuştu.

Müvekkili hakkında henüz gözaltı kararı olmadığını öne süren Timtik, “Gözaltı kararı yok ve bugün 7 gündür müvekkilimiz gözaltında. Bu zamana kadar bir hakimin, bir savcının önüne çıkmış olması gerekirdi. İlla adliyeye götürülmesi gerekmez. Bir hakim ya da savcı rahatlıkla buraya gelebilir.” ifadelerini kullandı.

Avukat Şükriye Erden de Aşık’ın bilincinin açık olduğunu belirtti. Özellikle belden aşağısında yaralanma olduğunu bir tane de kolunda yara bulunduğunu söyleyen Erden, hareket edemediğini, enfeksiyon riski bulunduğunu, buna bağlı olarak da hayati riski olduğunu belirtti. Çok steril bir ortamda kalması gerektiğini belirten Erden, müvekkilinin ağır durumuna rağmen savcılığın gerekli tıbbi önlemler alınarak ifadesini alabileceğini kaydetti. Erden, “Savcı şunu da yapabilir, direk tutuklamaya sevk eder kendisini görmek zorunda değil. Mahkemeden hakim gelir, hatta hakim bile dosya üzerinden bunu yapabilir, görmek zorunda değil. İmza için katip göndermesi yeterlidir. Biz de hazırda bulunuruz. Ancak bunların hiçbirini yapmıyorlar. Hiçbir hukuki prosedürü işletmiyorlar.” iddiasında bulundu.