Konya Baro Başkanı Avukat Fevzi Kayacan, "Ülkemizde son dönemlerde varılan anlayış, demirperde ülkelerinin terk ettiği siyasi ve hukuk düzeni anlayışıdır." dedi.

Konya Barosu Başkanı Avukat Fevzi Kayacan, HSYK seçimlerinden sonra yargıda tam bir kaos yaşandığını ifade etti. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) AK Parti'li vekillerin oylarıyla kabul edilen 'İç Güvenlik Paketi Yasası' için 'Tam bir sıkıyönetim yasası' değerlendirmesi yapan Avukat Fevzi Kayacan, "Hâkim kararı olmadan kişiler kollukça belli bir süre gözaltında tutulabilecek, aranabilecek. Düşünebiliyor musunuz, kovuşturma aşamasına asla dahil olmaması gereken valiler ve emniyet müdürleri dahil olabilecek. Güvenlik paranoyası ile kişilerin hak ve özgürlüklerine sınır getirilmesi demokratik değildir. Soyut ve belirsiz kimi olasılıklardan hareketle yaşamın insanlara daraltılması demokratik değildir. Mülki amirlerce belirlenecek kolluk amirlerine, 24 saate kadar; şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda ise 48 saate kadar önleyici gözaltı yetkisi verilmektedir. Peki nerede savcı, nerede hâkim. Yargıya ait bu yetkilerin yürütme organına verilmesi açık bir fonksiyon gaspıdır. Dolayısıyla Anayasa’ya açıkça aykırı bir düzenlemedir." dedi.

Barotürk'ün hukuk alanında çıkarılan yasalar ve yaşanılan gelişmelere dair sorularını cevaplandıran Baro Başkanı Kayacan, açıklamalarına "Üzülerek de olsa belirtmeliyim ki; ülkemizde son dönemlerde varılan anlayış, demirperde ülkelerinin terk ettiği siyasi ve hukuk düzeni anlayışıdır. 70 yıldır Avrupa Konseyi üyesi olan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yargılama yetkisini tanıyan, servet sayılabilecek tazminatlar ödedikten sonra hukuk düzenini revize etme kararlılığı ve samimiyetini gösteren ülkemizin son dönemlerde yaşadıkları tam bir kabustur." şeklinde devam etti. Kayacan, iç güvenlik yasasının keyfi uygulamaları tetikleyip ülkeyi uluslararası arenada küçük düşürecek, uluslararası mahkemelerde fahiş tazminatlar ödenmesine sebep olacak bir düzenleme olduğunu vurguladı.

Türk yargı sisteminin, hükümete yakın Yargıda Birlik Platformu'nun kazandığı seçimlerden sonra oluşan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu eliyle kaosa sürüklendiğini kaydeden Konya Barosu Başkanı Kayancan, "HSYK'nın yaptığı atamalarla mahkemeler darmadağın edildi. Hâkim bulamıyoruz. Hâkim bulsak kararlar çıkmıyor. Karar çıksa, sürpriz kararlarla karşılaşıyoruz. Yargı kendi içinde kutuplaşmış. Cesaretle hukukun uygulanması gelinen nokta itibarıyla adeta bir ütopya. Yargı, siyasi aktörlerin etkisine oldukça açık bir alan haline getirildi." ifadelerini kullandı.

Konya Barosu Başkanı Avukat Fevzi Kayacan, yüksek yargı kararlarına rağmen ÖSYM’nin üniversite sınav sorularını kamuoyu ile paylaşmamasını 'Türkiye'de hukuk güvenliğini yok edecek ciddi gelişmelerden biridir' şeklinde değerlendirdi ve "Yargı karar verdi mi idarelerin uygulamama gibi bir hak ve yetkileri yoktur. Aksi tutum ve davranış suçtur." dedi.

"Geldiğimiz aşama ve yaşadığımız olaylar üzüntü verici. Türkiye Cumhuriyeti hukuk alanında elde ettiği kazanımlarını, deneyimlerini bir çırpıda inkâr ediyor." diyen Baro Başkanı Fevzi Kayacan, ülkeye bir korkunun hakim olduğunu, evrensel düşünen ve de özellikle hukuki deneyim ve kazanımlara sahip çıkmaya çalışanların sindirilmeye çalışıldığını vurguladı.