17-25 Aralık Yolsuzluk Operasyonları sonrası başlayan baskınların son adresi Konya oldu. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, 170 yıl hapis cezasına çarptırılmış Okyanus Şirketler Grubu Başkanı Nusret Argun ve avukat Hasip Şenalp ile oğlu avukat Şamil Şenalp'in şikayetleriyle başlatılan 'paralel yapı' soruşturması çerçevesinde, Konya'nın tanınmış işadamları ve sanayicilerinin evlerine baskınlar yapıldı.

Emniyet ve adliye kaynaklarından alınan bilgilere göre, Konya Cumhuriyet Savcılığı tarafından 'paralel yapı' safsatasıyla başlatılan soruşturma kapsamında Konya ile birlikte Antalya, Aksaray, Aydın, Muş, Şanlıurfa, Şırnak, Düzce, Bingöl, Sivas, Tokat, Ankara, İzmir, Mersin, Kilis, Hatay, Van, Bitlis ve Ağrı’da da belirli adreslere baskınlar yapıldı. 70'in üzerinde polis ve sivil ismin şüpheli sıfatıyla arandığı operasyonda Konya Aktif İşadamları ve Sanayicileri Derneği'nin (AKTİSAD) mevcut başkanı ve eski başkanı ile çok sayıda işadamının evlerinde polis arama yaptı. Polis, arama yaptığı adreslerin bir kısmında iş seyahati sebebiyle şehir dışında olmaları sebebiyle hakkında gözaltı kararı bulunan isimleri bulamazken, evlerinde bulunan isimler gözaltına alınıp sağlık muayenesi için hastaneye, ardından Konya Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. Konya'da yaklaşık 15 adrese baskın yapan polisin diğer şehirlerle birlikte 60 civarında adreste arama yaptığı öğrenildi. Şüpheli avukatlarından alınan bilgilere göre, Konya'da 30 kadar isim gözaltına alındı.

Konya'da geçen hafta avukat Memduh Oğuz'un tutuklanmasıyla başlayıp bu hafta 70 civarında ismin gözaltına alınmasıyla devam eden operasyon hakkında açıklama yapan şüphelilerin avukatları, dosyanın hukuki açıdan boş ve desteksiz olduğunu belirtip, operasyonun korkutmak, bastırmak, sindirmek amacıyla yapıldığını vurguladı. 2008 yılında Konya'da yapılan Okyanus operasyonunda görev alan dönemin KOM Şube Müdürü Anadolu Atayün'ün avukatı Süleyman Küçüksucu ile dönemin Emniyet Müdürü Salih Tuzcu'nun avukatı Erhan Şahin, "Konya'nın önde gelen işadamları ile emniyet teşkilatının şerefli dürüst memurları hakkında hukuki dayanaktan yoksun ithamlarla dolu bir iddianame var önümüzde. Ulusal Yargı Ağı Portalı'na (UYAP) dahi kaydedilmeyen ve hakkında gizlilik kararı verilen iddianame hakkında söylenebilecek fazla birşey yok. Bu noktada söylenecek tek şey, uykuda olan hukuk bir gün mutlaka uyanacak. Adalet geri geldiğinde bu algı operasyonunu yapanlar en baştan ayağa kadar yine hukuk içerisinde işledikleri tüm suçlardan, suçsuz insanların itibarlarına yapılan suikastler sebebiyle teker teker yargılanacaklardır." dedi.

NUSRET ARGUN KİMDİR? OKYANUS OPERASYONU NEDİR?

Konya'da sabah erken saatlerde yapılan baskınlara temel teşkil eden Okyanus Operasyonu 2008 yılında yapıldı. 1990'lı yıllarda simitçilik yaparak çalışma hayatına atılan Nusret Argun, ikbal basamaklarını hızla çıkarak 2000'li yıllarda 'kasamda 300 milyon TL var' diyebilecek bir ekonomik büyüklüğe ulaştı. Kamu ihalelerinde rakiplerini geride bırakıp hep kazanan Argun, bir süre sonra Konya Emniyet Müdürlüğü ile Cumhuriyet Başsavcığılığı'na ulaşan çok sayıda şikayet dilekçesine konu oldu. Konya Emniyeti, yasal çerçevede yürüttüğü teknik ve fiziki takiple yeterli delillerin toplanmasının ardından 2008 yılında Nusret Argun başta olmak üzere Okyanus Şirketler Grubu ile bağlantılı çok sayıda ismi gözaltına aldı. "Haksız kazanç elde etmek için suç örgütü kurmak, bu amaçla kurulan suç örgütüne liderlik etmek, ihaleye fesat karıştırmak, ihaleye fesat karıştırmak suretiyle haksız kazanç temin etmek" gibi suçlamalarla mahkemeye sevk edilen zanlılar, Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde 5 yıldan 170 yıla kadar hapis cezalarına çarptırıldı. Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi Nusret Argun'u 170 yıl hapisle cezalandırdı. Mahkemenin kararını Yargıtay'da temyiz eden Nusret Argun, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunarak 'tutukluluğun uzaması sebebiyle tahliye' talep etti. Argun, tahliye talebinin yerinde görülmesi üzerine 2014 başında hapisten çıktı.

Yargılamalar sırasındaki ifadelerinde "Konya emniyeti benden emniyet hizmetlerinde kullanılmak üzere araba istedi. İsteklerini yerine getirmedim o yüzden bana tuzak kurdular." diyerek kendini savunan Nusret Argun, tahliye olduktan sonra, daha önce hiçbir ifadesinde yeralmayan paralel yapı suçlamasını dillendirmeye başladı. 'Paralel yapı' suçlamasıyla Yeni Şafak'ta manşete çıkarılan Nusret Argun'un, Konya'da yayın yapan iktidara yakın yerel bir TV kanalının sahipleri olan avukatları ve aynı TV'nin yayın yöneticileri aracılığıyla 2014 yazında Ankara'da Adalet Bakanlığı'na götürüldüğü iddia edildi. Ankara'daki temasları sonrası Konya Cumhuriyet Başsavcılığı'na, 2008 yılındaki operasyonda görev alan polis müdürleri hakkında şikayet dilekçesi verdi. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, sözkonusu dilekçe üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin "Adil yargılanma hakkının ihlal edildiği yönündeki şikayetlerinin 'başvuru yolları tüketilmemesi nedeniyle' kabul edilemez" hükmüne rağmen polis müdürleri ve bazı sivil isimler hakkında hukuksuz ve kanunsuz soruşturma başlattı.

KONYA VALİSİ EROL'DAN SKANDAL AÇIKLAMA

Konya Valisi Muammer Erol, UYAP'a kaydedilmeyen ve gizlilik kararı verilmesi dolayısıyla şüpheli avukatlarının dahi bilgi alamadığı soruşturma dosyası hakkında valiliğin resmi internet sitesinden açıklama yaptı. Vali Muammer Erol, operasyonda hukuki olarak varlığı hükme bağlanmamış bir terör örgütüne yönelik yapıldığını ileri sürerek skandal bir açıklamaya imza attı. Vali Erol'un açıklamasında, "Fethullahçı Terör Örgütüne üye olmak, soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal etmek, gizlemek veya değiştirmek suçlarından Konya Cumhuriyet Başsavcılığının Koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğümüzce yürütülen soruşturma bağlamında; Okyanus Şirketler Topluluğuna yapılan kumpas operasyonu ile ilgili olarak Konya barosuna kayıtlı bir avukat ve sekreteri operasyon öncesi yurt dışına çıkmak isterken yakalanarak 11.05.2015 tarihinde tutuklanmışlardır. Konuyla ilgili yapılan adli işlemler kapsamında; 22.05.2015 Cuma günü aralarında dönemin il emniyet müdürü, eski emniyet müdürleri, mütevelli heyet üyesi ve iş adamlarının da bulunduğu toplam 66 şahsın mahkeme kararına istinaden yakalanarak gözaltına alınmaları amacıyla 22.05.2015 günü 19 ilde operasyona başlanılmıştır." dedi.