Konya'nın Altınekin ilçesi Yeniköy Mahallesi’nde etkili olan sağanak yağış ve dolu, yaklaşık 100 bin dekar ekili tarım arazisine zarar verdi. Yağmur ve dolu yağışının sele dönüşmesi ile tarladaki ekili olan pancar, buğday, ayçiçeği ile sebze ve meyve ağaçları sular altında kaldı. Çiftçiler devletin yardım elini uzatmasını istedi.

Çiftçi Zekayi Kahveci(45) şiddetli yağmur ve dolu yağdığını belirterek, ''Şu an bir doğa afeti yaşıyoruz. Bu yaşımıza geldik bu kadar dolu görmedik. Aşağı yukarı 600 dekar yerim vardı. Şu an hepsi gitti. Ayçiçeklerimiz, şeker pancarımız ekilecek vaziyette değil. Zaten biz bunları borçlanarak ekmiştik. İkinci ürünü ekemeyeceğiz. Mahsullerimizin ekinlerimizin yüzde 90'ı gitti. Afet sonrası hayvanlarımıza yedirecek saman kalmadı. Biz devletten yardım bekliyoruz. Yaramızı sarmasını istiyoruz. Yani mağduruz. Benim gibi bütün köylüler perişan halde.'' dedi.

3 GÜNDE YOK OLDU

Tarlalarını borçlanarak ektiklerini dile getiren çiftçi Fehmi Kahveci de şöyle konuştu: "Tarlalarımızda buğday, pancar, ayçiçeği ve mısır ekiliydi. Fakat bu doludan dolayı hiçbir ürünümüz kalmadı. Hepsini üç günde dolu mahvetti. Biz yetkililerden yardım bekliyoruz. Yetkilileri aradık ama şu ana kadar gelen yetkili olmadı."

ZARAR ORANLARI YÜZDE 40 İLE YÜZDE 100 ARASINDA

Mahalle Muhtarı Tansel Tekir bölgedeki dolu zararının yüzde 40 ile yüzde 100 arasında değiştiğini söyledi. Tekir şunları söyledi: "Benim ekinlerimde pek fazla hasar yok. Yüzde 10'luk bir zarar var. Fakat köyün büyük bir bölümünde çok zarar var. Biz raporu tutuyoruz, köylüler dilekçelerini tarım ilçeye versinler, dediler. Biz de zarar tespitini yaptırdık. Komisyon kurup hasat değerlendirmelerini yapacağız, dediler. Hangi yardımlarda bulunacaklarını da daha bize söylemediler. En kısa zamanda geri döneceklerini bize bildirdiler."

Dolu yağışı nedeniyle hububat ve pancar ürünleri zarar gören çiftçi sakinleri misket büyüklüğünde yağan dolunun ekili alanlara yüzde 100 oranında zarar verdiğini söyledi. Çiftçiler, "Dolu bölgemizde binlerce dekar alana zarar verdi. Çiftçinin ürettiği zaten para etmiyor. Bu yıl bir de dolu düştü. Hiçbir şey elimize geçmeyecek. Ekinlere biçerdöver girmez. Devletimizden yardım bekliyoruz. Biz devletten gübre, mazot gibi yardımlarla yaramızı sarmasını istiyoruz. Gelip ilgililerin buraya bakıp da bize bir yol göstermelerini istiyoruz. Sorunumuzla baş başa kaldık. Gerçekten büyük bir afet oldu. Biz dışarıdaki mallarımızı da zor kurtardık. Tarlalarımızı bir daha ekme gücümüz de yok. Biz bunları zaten borçlanarak aldık. Dertliyiz. Bizim şuan petrolcülere, tarım krediye, bankalara borçlarımız var. Gidecek hiçbir kapımız yok. Devletin yardımlarını bekliyoruz."