Eskişehir 1'inci Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan planlı eğitim uçuşu için kalkış yapan 112'nci Filo’ya ait F-4E 2020 uçağının Konya Atış Sahası’nda düşmesi sonucu 2 pilot şehit oldu. Şehit pilotlardan birinin cenazesi enkaz bölgesinden alınarak helikopterle götürüldü. Konya Valisi Muammer Erol, uçağın düşme nedeniyle ilgili askeri makamlardan kendilerine henüz net bir bilgi gelmediğini söyledi. Genelkurmay Başkanlığı şehit pilotların isimlerinin Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Tanış ve Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Delikanlı olduğunu açıkladı.

Planlı eğitim uçuşu yapan F-4E 2020 uçağı, Konya-Aksaray karayolunun 20. kilometresindeki Ortakonak Mahallesi yakınlarında düştü. Kazada uçakta bulunan iki pilot şehit oldu. Yükselen alev ve dumanı görerek bildiren vatandaşların ihbarı üzerine başta Türk Hava Kuvvetleri Arama Kurtarma birimleri ve AFAD ekipleri olmak üzere olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Enkazdaki yangın, itfaiye ekiplerinin çalışmaları sonrası söndürüldükten sonra soğutma çalışması yapıldı. Pilotlardan birinin cesedi enkazdan 100 metre ileride bulunurken, diğer pilotun cesedinin uçağın içinde olduğu öğrenildi.

Kazanın hemen ardından bölgeye gelen askeri yetkililer bölgeyi güvenlik çemberine aldı. Bölgeye basın mensupları ve vatandaşların yaklaşmasına izin verilmedi. Kaza yerine ulaşan itfaiye ekipleri, uçağa müdahale etti. Askeri yetkililer olay yerinde incelemede bulundu. Şehitlerden birinin cenazesi helikopterle olay yerinden götürülürken, diğer pilotun cenazesinin incelemelerin ardından daha sonra götürüleceği bildirildi.

Kaza yerinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Konya Valisi Muammer Erol, uçağın düşme nedeniyle ilgili ellerinde henüz bir bilgi bulunmadığını söyledi. Herkesi derinden üzen ve 2 subayın şehit olduğu kaza mahallinde bulunduklarını söyleyen Erol, buranın eğitim, tatbikat ve atış alanı olduğunu dile getirdi.

Erol, “Kaza nedeniyle ilgili askeri makamlardan net bir bilgi bize intikal etmiş değil. O zaten zannediyorum inceleme çalışmaları sonucunda netleşecek bir bilgi. Teyitli bilgi şu; burası bir askeri uçuş ve tatbikat alanı ve 2 şehit pilotumuz var. Milletimizin başı sağolsun dedi.

Bölgede küçükbaş hayvan otlatan çoban Ali Yıldım ise “Burada koyun otlatıyordum 2 tane uçak geçiyordu. Baktım biri o yana gitti, biri dikildi. Dikilirken kafa üstü döne döne iniyordu. Yere 150-200 metre kala 2 parlak bir şey fırladı. Ben paraşütle atladılar diye düşündüm. Bir şey indiğini ben gördüm. İkisi de ateşin üzerine düştü.” diye konuştu.

Öte yandan yapılan inceleme çalışmalarının ardından şehit pilotlardan birinin cenazesi, helikopterlerle götürüldü.

Bu arada Genelkurmay Başkanlığı şehit pilotların isimlerinin Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Tanış ve Hava Pilot Kurmay Yüzbaşı Mustafa Delikanlı olduğunu açıkladı.