Hayvanları Koruma Derneği (HAYKOD) İkinci Başkanı Aynur Altun, yıllardır kendilerine ait köpek barınağında kalan ‘Meyvan’ adlı ayının başka yere nakledilmesi için açılan dava hakkında Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’nun verdiği ‘ayının Ankara’da kalması’ kararının henüz kendilerine tebliğ edilmediğini söyledi.

Aynur Altun, Danıştay kararının ellerine ulaşmadan herhangi bir açıklama yapamayacaklarını belirterek, barınaktan çekim yapılmasına da izin vermedi.
Kürtçe ‘öksüz kız çocuğu’ anlamına gelen ‘Meyvan’ Çubuk ilçesinde HAYKOD himayesindeki barınakta 350 köpek, 20 kedi, bir at ile ayrı bir kafes içinde yaşıyor. Barınaktaki ayının bakımını ise 85 yaşındaki gönüllü Hayriye Erkök üstleniyor.
Dava sürecinde ayı Meyvan'ın Ankara'dan Bursa Karacabey'deki Karacabey Ayı Rehabilitasyon Merkezi'ne götürülmemesi için de sosyal medya aracılığıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmiş, gazete ve televizyon haberlerine de konu olmuştu.

İKİ KEZ ÖKSÜZ KALAN AYININ ÜÇÜNCÜ AYRILIK SINAVI

26 yıl önce annesi vurulan, kendisini bulan er Mehmet’in ise terhis olduğu gün 8 arkadaşıyla bindiği otobüs pusuya düşürülünce Meyvan ikinci kez öksüz kaldı. Mehmet’in cebinden çıkan, 'Canım anam, ölürsem sakın ağlama. Meyvan sana emanetimdir' mektubu dolayısıyla Ankara’ya gönderilen Meyvan, aile tarafından terk edilince, sokaklarda oynatıldı. Meyvan’ın doğal ortamına aykırı şartlarda tutulduğu iddiasıyla Bursa Karacabey’deki Ayı Rehabilitasyon Merkezi’ne götürülmesi için Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), Hayvanları Koruma Derneği (HAYKOD) aleyhinde 7 yıl önce dava açtı.

İl Orman Müdürlüğü ve HAYKOD ise Meyvan’a nakil sırasında yaşı gereği uygulanacak anestezi nedeniyle hayati risk bulunduğu raporu üzerine bunu reddetti. HAYTAP, Ankara 7. İdare Mahkemesi’nde dava açarak, ret işleminin iptalini istedi. Mahkeme, Meyvan’ın kış uykusundan uyandıktan sonra Karacabey’e sevkine hükmetti. Kararın temyizi üzerine Danıştay esasa girmeden yürütmeyi durdurdu. Mahkeme, kararında direnince dosya, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu’na taşınmıştı.