Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Arif Yücel, hazır kalıpla "kopya usulü" çalışmaların, hat sanatına zarar verdiğini söyledi.

Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hat sanatını, "insanın duygularını iç dünyasında yorumlayarak somut bir hale dökülmesi" olarak nitelendirdi.

Bu sanata sadece güzel yazı olarak bakmanın eksik olacağını belirten Yücel, ortaya çıkan eserlerin ise "hattatın şiiri" olduğunu ifade etti. 

"Hat sanatı yapıyorum" diyerek kalem işi yapan bazı kişilerin, yanlış uygulamalarla camilere zarar verdiğini ileri süren Yücel, bu işin basite indirgenmemesi gerektiğini ifade etti.

Hat sanatının birçok yerde "kopyala usulü" uygulandığını savunan Yücel, şöyle konuştu:

"Eline boya kutularını alan insanlar yollara düşüp, Anadolu'da işler yapıyor. Kalem işi yapan bazı kardeşlerimizin ellerinde hazır kalıp yazılar var, bunlar kopya usulü her camiye hemen hemen aynı şekilde yazılıyor. Bu da camilerde aynı tarzda hatların bulunmasına yol açıyor. Ayrıca kalıpta bir yanlışlık varsa bu devam ediyor. Bu anlamda konunun acilen gündeme getirilip çözüm bulunması gerekiyor. Hazır kalıpla "kopya usulü" çalışmaların, hat sanatına zarar veriyor."

Yücel, Diyanet İşleri Başkanlığının son dönemde camilerin yapımı ya da yapım aşamasına birçok standart getirdiğini anımsattı. 

- "Her caminin mimari yapısına göre hat yazılmalı"

Yücel, bazı hat çalışmalarının uygulandığı camiye özgün olmadığını ifade etti.

Bazı camilerde ayetlerin eksik yazıldığını, hareke ve diğer harflerin eksik olduğunu gözlemlediğini dile getiren Yücel, "Bu konunun üzerine ciddi şekilde eğilmek lazım. Ayrıca her caminin mimari yapısına göre hat yazılması gerekiyor. Kuşak, ana kubbe yazıları ibadethaneleri önemli gösteren süslemelerdir" diye konuştu.

Bu tür çalışmaların ehil hattatlar tarafından denetlenmesi gerektiğine işaret eden Yücel, cami yaptıran hayırseverleri de bu konuda hassas olmaya çağırdı.