İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Geçişi Köprüsü'nün inşaatı hızla devam ediyor. 252 metre yüksekliği olan köprü ayaklarının tamamlanmasının ardından halatlar çekilmeye başlandı. 1,5 saat süren Dilovası-Altınova arasını 6 dakikaya düşürecek köprüden bugünkü dolar kuruna göre, yaklaşık 115 TL ücret ödenerek geçilecek. Dolardaki hızlı yükseliş köprü geçiş ücretinin artmasına neden olacak. Çalışmalarda bir aksaklık yaşanmadığı takdirde köprüden aralık ayında araçla geçilebilecek.

Tamamlandığında dünyanın 4'üncü büyük asma köprüsü olacak İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'nde 252 metre yüksekliğindeki kulelerin montajı geçen yılın sonunda tamamlandı.
Köprüde diğer bir aşama olan, üzerinden araçların geçeceği ana tabliyelerin yerleştirileceği ana halatların çekiminde kullanılacak kılavuz halat çekimi yapıldı. Bu çekim sırasında Körfez, gemi trafiğine kapatıldı. Köprüde araçların geçeceği yol olarak kullanılacak tabliyelerde yerleştirilmesi, karadaki ayaklardan başlanarak sürüyor. Mayıs ayı sonuna kadar da tabliyelerin yerleştirilmesi bitmiş olacak.

Yıl sonunda tamamlandığında, 3 gidiş ve 3 geliş toplam 6 şeritle hizmet verecek olan köprü, aynı zamanda Dünya'nın 4'üncü büyük asma köprüsü unvanını alacak. Köprü İstanbul-İzmir otoyolunu 3,5 saate, Gebze-Orhangazi yolunu en kısa süreye indirmiş olacak. Aynı zamanda, özellikle yaz ayları ile bayram tatillerinde, tatili İstanbul dışında geçirmek isteyenlerin kara yolları ile feribot iskelelerinde izdiham biraz daha azalacak.

KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETİ

Köprünün temel atma töreni 29 Ekim 2010 tarihinde gerçekleştirildi. O dönem köprünün geçiş ücreti 35 dolar + KDV olarak açıklanmıştı. Köprünün geçiş ücreti halen 35 dolar; fakat geçiş fiyatı açıklandığında dolar kuru 1.43 iken bugün ise 2.61 TL. 2010 yılında açıklanan fiyatla vatandaşlar 60 TL'ye Körfez'den geçebilecekken, bugünkü kura göre ise köprünün geçiş fiyatı 120 TL'ye dayanmış durumda. Dolardaki artış engellenemezse köprü geçiş ücreti hayli yüksek olacak gibi gözüküyor.

ELVAN, 'ARALIK 2015'TE ARAÇLAR GEÇMEYE BAŞLAYACAK' DEMİŞTİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan, Kocaeli'nde yaptığı açıklamada, "Körfez Geçiş Köprüsü'nün ayaklarını inşa etmeye devam ediyoruz. Şubat 2015 tarihi itibariyle çelik halatların gerilmesine başlayacağız. Mayıs 2015 itibariyle de özellikle halatların gerilmesinden sonra artık tabya betonlarını atmaya başlayacaklar. Haziran 2015'te biz, köprünün siluetini göreceğiz ve yürüyerek köprüden geçebileceğiz. Aralık 2015 tarihinde artık araçlar geçmeye başlayacak. Aşağı yukarı 1,5 saat süren Dilovası-Altınova arasını 6 dakikaya düşürüyoruz." demişti.

VATANDAŞLAR YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Öte yandan, İzmit Körfez Geçiş Köprüsü'ndeki çalışmaları, Dilovası'nda yaşayan vatandaşlar yakından takip ediyor. Yürüyerek köprünün inşasının sürdüğü alana gelen vatandaşlar, uzun süre çalışmaları izliyor.

71 yaşındaki Süleyman Elibol, 65 yaşındaki Selahattin Toktay ve 56 yaşındaki Reşit Yılmaz da inşaat alanına gelerek çalışmaları takip eden isimler arasındaydı. Selahattin Toktay, "Çok iyi bir çalışma, çok güzel oluyor." diyerek köprü yapımını takdir ettiğini söyledi. Süleyman Elibol da "Her gün gelmesek bile haftada 2 -3 kez geliyoruz. Çalışmaları takip ediyoruz. Çalışma sayesinde araçlar İzmit'i dolanmadan direkt karşıya geçecek. Ayrıca bizim buralar değer kazanacak." dedi. Reşit Yılmaz da "Ben her gün geliyorum. Gelmesem duramıyorum. Köprüyü görmeden duramıyorum." diye konuştu.

Elibol, Toktay ve Yılmaz'ın köprü geçiş ücreti konusunda kafaları karışık. "Küçük araçlar 70, büyük araçlar 90 lira olarak duyduk. Ancak 90 lira olursa fazla. 70 lira normal." diye değerlendirmede bulundular. Elibol, Toktay ve Yılmaz yakınlarının köprü inşasında çalıştığını ancak aldıkları ücretlerin yetersizliğinden, günlük yaşamın ise pahalı olmasından yakındılar.