Prof. Dr. Sait Eğrilmez’in katkılarıyla 18 Ocak 2014 tarihinde çıkarılarak yürürlüğe giren kanuni düzenlemeyle göz (kornea) nakli olup ışığa kavuşan insan sayısı, birinci yılın sonunda iki katına çıktı. ABD'den kornea ithalatına son verildi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eğrilmez, bu kanunun devrim niteliğinde olduğunu, 2016 yılı sonuna gelindiğinde müracaat edip de kornea nakli yapılmamış hasta kalmayacağını belirtti.

KORNEA NAKLİ 2 BİNDEN 4 BİNE ÇIKTI

Söz konusu kanunla birlikte yaşanan büyük değişim hakkında bilgi veren Başhekim Yardımcısı Eğrilmez, “2014 yılına kadar ancak kişilerin kendi beyanına bağlı olan kornea bağışı, devrim niteliğindeki bir yasayla artık bağışlamanın değil, bağışlamamanın vasiyete dayalı olduğu bir niteliğe büründü. 2014 yılına kadar yılda 2 bin kornea nakli yapılırken bu sayı, 2014 yılında 4 bine çıktı. 5 bin kişinin nakil beklediği ülkemizde, bu yıl 3 bin 400 kişi kornea nakli bekliyor. Ortalama 2,5 sene olan kornea bekleme süresi dokuz aya düştü. Gelecek seneden itibaren kornea bekleme süresinin bir iki aya düşmesini bekliyorum. 2016 yılının sonunda artık hastalarımız kornea beklemeyecek, kornea bankalarındaki kornealar hasta bekleyecek.” dedi.

SADECE ÜÇ İLDEKİ OTOPSİLER YETERLİ

Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte yaşanan en önemli değişikliklerden biri olan adli olgulardan doku nakli yapılabilmesi konusuna da değinen Prof. Dr. Eğrilmez, “Yine devrim niteliğinde bir değişiklik de adli olgularda izin alınmadan, ölen kişilerin korneasının alınması oldu. İzmir’de bu yıl 180 adli olgu, otopsi olgusu kornea vericisi oldu. Ankara ve Bursa’da da bu devam ediyor. Böylece sadece üç büyük ildeki adli olgularla Türkiye’deki kornea ihtiyacının tamamlanması da mümkün olacaktır. Zaten otopsi için açılmış bedenlerden, vücut bütünlüğünü hiç bozmayan korneanın alımı da yeni bir umut olacaktır.” diye konuştu.

'KORNEA İTHAL ETMEYECEĞİZ'

Prof. Dr. Sait Eğrilmez, şunları kaydetti: “Yılda 350 bin kişinin vefat ettiği ülkemizde, 3 bin 500 bağış bulamadığımız için geçen yıl nakilde kullanılan bin kornea ithal edilmiştir ancak otopsi olgularından da alım yoluyla elde edeceğimiz kornealar sayesinde ithalata gerek kalmadı. Kendi kaynaklarımızın yüzde 1’ini kullanmayı başarırsak, ithalata hiç ihtiyaç duymayacağız. Kornealar, alındıktan sonra özel solüsyonlar içerisinde 7 ile 14 gün saklanabiliyor. Biz genellikle bu süre dolmadan alıcıyı evinden çağırıp tahlillerini yaparak, üçüncü veya dördüncü günde nakli gerçekleştiriyoruz. İthal korneaların ise yedi günü yolda geçiyor. Bu durum da büyük bir zaman kaybı yaşanmasına neden oluyor.” dedi.