Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan, Bakan Fahrettin Koca'nın da Twitter'dan paylaştığı "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre, bugün 46 bin 492 test yapıldı, 982 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu. Son 24 saatte 17 hasta vefat etti, 996 kişi iyileşti.

Ağır hasta sayısı 582, hastalarda zatürre oranı ise yüzde 8,8 olarak belirlendi.

GAZİANTEP'TE 2 DÜĞÜN İPTAL 

Gaziantep'te yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine aykırı hareket edildiği gerekçesiyle 2 düğün iptal edildi.

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, kent genelinde Kovid-19 tedbirlerine yönelik denetimler sürüyor. Bu kapsamda Kurban Bayramı'nın ikinci gününde gerçekleştirilen denetimlerde, polis ekipleri 13 düğün salonunda düğünleri kontrol etti.

Kentte 2 düğün, koronavirüs tedbirlerine uyulmadığı gerekçesiyle iptal edildi, düğün sahipleri hakkında ise yasal işlem başlatıldı.

Gaziantep Valisi Davut Gül, 8 Temmuz'da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kentte sokak düğünlerinin yasak olduğunu ve salonlarda yapılacak düğünlerin ise saat 13.00-17.00 ve 20.00-23.00 yapılmasına karar verildiğini duyurmuştu.

BAKAN KOCA: BİRİNCİ DALGA SAHİLLERE İNDİ 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından 'Dikkatli olalım dedi ve uyardı. Bakan Koca, "Birinci dalga sahillere indi. Tatilde dikkatli olalım." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında son 3 günde ağır hasta sayısının en çok arttığı şehirleri açıkladı. İşte açıklanan kentlerin corona virüs yoğunluk haritası

MARDİN 

Vaka sayısında artış yaşanan Mardin'de yetkililer vatandaşları corona virüs konusunda tedbirlere uymaları konusunda uyarılarda bulundu.

DİYARBAKIR 

Hasta sayısında artış yaşanan Diyarbakır'da Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, kentteki mezarlıklarda denetim gerçekleştirerek vatandaşların maske ve sosyal mesafe kurallarına uymaları için uyarılarda bulundu.

KONYA 

Konya'da, son günlerde Coronavirüs vakalarındaki artışa rağmen maske ve sosyal mesafe kuralına uyulmuyor.

Buna rağmen kent merkezindeki en işlek noktalardan biri olan Zafer Meydanı'nda birçok kişinin maske takmadığı, maskesini çenesine kadar indirdiği ve sosyal mesafe kuralına uyulmadığı görüldü. Maske takmayan bazı vatandaşlar ise çeşitli bahanelerle maske takmadıklarını ifade etti.

ANKARA 

Salgının başından bu yana vaka sayıları ile dikkat çeken başkent Bakan Koca'nın saydığı şehirler arasında yer aldı.

GAZİANTEP 

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, koronavirüs salgınıyla mücadelede 15 evde oturan 55 kişi önlem amaçlı karantinaya alındı. İlçedeki karantina sayısı 115 ev ve 355 kişiye yükseldi.

İlçeye bağlı Pınarbaşı, Atatürk, Yolbaşı, Kazıklı, Hasanlök ve Şerikanlı mahallelerinde bayramın 1 ve 2'nci gününde pozitif vaka ile başlatılan filyasyon çalışması ile 15 evde oturan 55 kişi karantinaya alındı. İlçe Hıfsıhha Kurulu kararıyla İlçe Sağlık Müdürlüğü ekiplerince tebliğler yapılarak karantinaya alınan evlerin çevresine polis ve jandarma ekiplerince güvenlik şeridi çekildi. Giriş ve çıkışların yasaklandığı evlerin çevresi ve içerisi belediye ekiplerince dezenfekte edildi.

İlçe Hıfsıhha Kurulu kararıyla pozitif vakalar sonrası filyasyon çalışması ile ilçe genelinde karantinaya alınan ev sayısı 115'e, kişi sayısı ise 355'e yükseldi. Kurban bayramını evlerinde geçirmek zorunda kalan ailelerin ihtiyaçlarının Vefa Sosyal Destek Grubu tarafından karşılandığı belirtildi.

İSTANBUL 

Kurban Bayramı'nda vaka sayısı en yüksek il olan İstanbul'da, kent sakinleri Eminönü'ne akın etti. Vapur iskelelerindeki kalabalık yapılan anonslara rağmen koronavirüs tedbirlerini umursamadı. Vapurlar ve iskeleler tıklım tıklım doldu.

MALATYA 

Malatya Valisi Aydın Baruş, kentte koronavirüs vaka sayısının arttığını söyleyerek, ''Son 4 gündür günlük 100'lü rakamları aşıyoruz. Toplamda pozitif vaka sayımız 2 binin üzerine çıktı. Şu anda aktif olarak takip edilen bin civarında hastamız var'' dedi.

Malatya Valisi Aydın Baruş, koronavirüs salgınında kentteki son duruma ilişkin açıklama yaptı. Son 4 gündür günde ortalama 100e yakın pozitif vakanın çıkması üzerine açıklama yapan Malatya Valisi Aydın Baruş, vatandaşları kurallara uymaları konusunda uyardı.

Baruş, Malatya'da ilk vakanın çıktığı 15 Mart tarihinden itibaren 1 Temmuz'a kadar düşük sayılarla seyreden salgının bu tarihten itibaren sürekli yükselişe geçtiğini, son 4 gündür günlük 100'lü rakamları aştıklarını belirterek, "Toplamda pozitif vaka sayımız 2 binin üzerine çıktı. Şu anda aktif olarak takip edilen bin civarında hastamız var. Maalesef 44 vatandaşımızı koronavirüs salgını nedeniyle kaybettik. 6 binin üzerinde vatandaşımız pozitif vakanın temaslısı olarak evlerinde izole edildiler. Hasta sayılarından da anlaşıldığı üzere artık neredeyse hepimizin çevresinde en az bir tane koronavirüs hastalığına yakalanmış veya geçirmiş bir tanıdığımız var. Neredeyse her sokakta en az bir pozitif vakamız oldu. Muhtemelen bundan sonraki günlerde de benzer durumlarla karşılaşacağız" dedi.

MASKE TAKMAYANLARA DRONLA DENETİM 

Koronavirüs önlemleri nedeniyle Malatya Valiliği tarafından dışarıya çıkanlara maske takma zorunluluğu getirilmesinin ardından, İl Emniyet Müdürlüğü İnsansız Hava Araçları Büro Amirliği'ne bağlı ekipler de bayramın ikinci gününde kentin en işlek caddelerinde dronla maske takmayanlara yönelik denetim yapıyor.

Sesli uyarılar da yapan drone sokağa maskesiz çıkanları belirlerken, polis para cezası uyguluyor.

SİİRT 

Valilik'ten yapılan açıklamaya göre, ilçeye bağlı Yukarıbalcılar köyünde bazı vatandaşların Kovid-19 testi pozitif çıktı. İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla köydeki vatandaşların salgından korunması amacıyla Yukarıbalcılar köyünde 14 gün süreyle karantina uygulanmasına karar verildi. Öte yandan ilçe merkezindeki Şakiran Mahallesi'nde de tedbirler kapsamında bir ev de 14 gün süreyle karantinaya alındı.

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bayramın ikinci günü de il sağlık müdürleri ile görüşme gerçekleştirdi.

Koca, Twitter hesabından, "Bayramın ikinci gününde tüm şehirlerimizin il sağlık müdürleriyle video konferansta bir araya geldik. Salgınla ilgili yeni gelişmeleri, yapılan çalışmaları, COVID-19’un seyrini ele aldık. İl Sağlık Müdürlerimizle bir önceki video konferansımızı 29 Temmuzda gerçekleştirmiştik." ifadelerini kullandı.

GÜMÜŞHANE 

Gümüşhane’nin merkeze bağlı Kaletaş köyünde Covid-19 salgını nedeniyle 18 Temmuz’da alınan karantina tedbiri sonlandırıldı.

Gümüşhane Valiliği, köyde 18 Temmuz tarihinde 5 kişinin yeni tip korona virüs (Covid-19) testinin pozitif çıkmasının ardından korona virüs tedbirleri kapsamında karantina altına alınan köyde bu tedbirlerin 1 Ağustos tarihi akşam saatleri itibariyle sonlandırıldığını duyurdu.

İl merkezine 33 kilometre uzaklıktaki köyün giriş ve çıkışları bu süreçte İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereği kapatılmıştı. Sürecin sonlanmasıyla birlikte köyde hayat normale döndü.

BİLECİK 

Bilecik'in Osmaneli ilçesine bağlı Selimiye köyünde 3 ev karantinaya alındı.

Selimiye köyünde görülen korona virüs vakaları üzerine 90, 108 ve 121 kapı numaralı evler ile yapılacak olan taramalar sonucunda tespit edilen hanelerin Osmaneli İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından 0661/06 karar numarası ile karantinaya alınması kararlaştırıldı. Yapılan açıklamada, “Karantina şartlarına uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'nun 282’inci maddesi gereğince idari para cezası verilmesine, aykırılığın durumuna göre kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara Türk Ceza Kanunu'nun 195'nci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına oy birliği ile karar verilmiştir” denildi.