Milli Park alanı olan Bafa Gölü’nde nesli tükenmekte olan ve koruma altına alınan tepeli pelikan, kaçak avcılar tarafından vuruldu. Kanat açıklığı üç metreyi bulan pelikanı vuranlar ise bulunamadı. Öldürülen tepeli pelikanın içi doldurularak Doğa Koruma Merkezi’nde sergilenecek.

Edinilen bilgiye göre Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) üyeleri, Bafa Gölü’nde yaptıkları gezide tepeli pelikanın ölüsüyle karşılaştı. Vurularak öldürüldüğü belirlenen pelikanı vuranların bulunması için yetkililer çalışma başlattı.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Bafa Gölü’ndeki yaptıkları gezi sırasında yaklaşık 3 metre kanat açıklığı ve 10 kilo ağırlığında olan pelikanın ölüsünü bulduklarını söyledi. Sürücü, "Tepeli pelikanlar, doğa koruma için bayrak tür sayılan nadir bir tür olup bu tür üzerine yapılacak her türlü koruma çalışmaları ülkemizin uluslararası ölçekte saygınlık kazandıracaktır. Yöre insanları arasında Tepeli pelikanların çok sevildiği, hatta yerel balıkçılar tarafından ağlarından çıkan küçük balıkların verildiği bilinmektedir. Ne yazık ki seyrek de olsa bu tür üzücü olaylarla da karşılaşılmaktadır. Koruma çalışmalarına mutlaka avcılar da destek vermelidir. Bilinçsiz ve kötü niyetli avlanmanın önüne geçilmelidir. Tepeli pelikanların dünyada korunması için Türkiye’deki şartlar ve koruma çalışmaları çok önemlidir. Ülkemizdeki en önemli üreme alanlarından biri olan Büyük Menderes Deltası’ndaki pelikanların beslenme alanlarının başında Bafa Gölü gelmektedir. Hem bu kuşları hem de onların yaşam alanları olan sulak alanları, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve özellikle burada yaşayan yöre insanlarının işbirliğiyle korunması gerekir. Nasıl ki panda dünyada nadir bir tür ise, kuşlar arasında da tepeli pelikanlar nadir bir türdür. Dünyada bu harika güzellikteki nadir kuşu görmek isteyen binlerce insan bulunmaktadır. Onları korumak ve nesillerini çoğaltmak hepimizin görevi olmalıdır. O nedenle bu tür projelerin mutlaka desteklenmesi gerekir.” dedi.

Nesli tehlike altında ve tamamen koruma altında olan bir türün vurulmasına çok üzüldüklerini belirten Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Aydın İl Şube Müdürü Nihat Andaç ise ekiplerin özellikle hassas olan alanlarda gece gündüz koruma çalışmaları için denetimlerini yaptıklarını ve gelen her ihbarın en hızlı şekilde değerlendirildiğini söyledi. Andaç, “Vurulan pelikanı tahnit yaptırarak Doğa Koruma Merkezi’nde sergileyip, özellikle eğitim kurumundaki öğrencilerin bu nadir tür hakkında bilgilenmeleri ve koruma duyarlılığını kazanmalarını sağlamak istiyoruz.” şeklinde konuştu.