Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse, Ramazan ayı öncesi merdiven altında tatlı üreten ve sağlıksız dondurma yapanlara karşı belediyeleri ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkililerini göreve çağırdı. Oda Başkanı Hayrettin Köse, korsan üretici ve satıcıları 'gıda teröristi' olarak nitelendirdi.

Başkan Hayrettin Köse, önümüzdeki hafta Ramazan ayının başladığına dikkat çekerek, vatandaşların bu ayda tatlıya ve dondurmaya olan ilgisinin kötü niyetli kişilerce istismar edildiğini belirtti. Köse, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Mevsim itibari ile meyve sebze bol olsa da açlık ve kan şekerinin düşmesi sebebi ile tatlıya talep artmaktadır. Özellikle yaz aylarında ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyveli tatlılar tercih edilmektedir. Sofralarımızın vazgeçilmezi sütlü tatlılardan dondurma içerisinde kalsiyum, fosfor, protein riboflavin, B2, A vitaminleri ile dört mevsim 7'den 70'e herkesin tükettiği önemli bir besin kaynağıdır. Yaz aylarında dondurma satışlarının artmasını ve bayram yaklaşınca tatlıya talebin artmasını fırsat bilen, bunu rant kaynağı olarak gören bazı esnaf, kendi işlerini bir yana bırakarak gıda sektörüne geçiş yapmaktadırlar. Yılda bir ay yüzü gülecek olan tatlıcı, dondurmacı esnafımızın gelirine ortak olmak istiyorlar. Gıda sektörünün en önemli problemini 'merdiven altı' diye tabir edilen kaçak yollarla üretim yapan satıcılar oluşturmaktadır. Hijyen şartlarından mahrum bir binanın bodrum katında, mahalle arasında tuttuğu dükkanlarda sağlıksız, kaliteye önem vermeden ve kayıtsız üretim yaparak maalesef insan sağlığını tehdit ediyorlar. Bunları yapanları esnaf olarak nitelendirmiyoruz. Bunlar gıda teröristidir."

Hayrettin Köse, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 5996 sayılı yasa çıkarttığını, yerel yönetimlerin de zabıta ve sağlık müdürlükleri kanalıyla düzenli denetlemeler yaparsa, bunların ayakta kalmasının mümkün olamayacağını vurguladı. "Tatlıcı, dondurmacı esnafımız İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimizden gerekli izin belgelerini alıp hijyen şartlarına uygun üretim yapmaktadırlar." diyen Köse, açıklamasında şunları dile getirdi: "Sürekli denetim ile hijyen ve sanitasyona uygun bir üretim yaparken bu üretim izni alamayan kaçak üretim yapan yerlerden tatlı, dondurma alıp satan esnaf aynı zamanda ülkemizi vergi kaybına uğratmaktadır. Buna artık 'dur' diyelim. Kaliteli ve sağlıklı tatlıyı lokanta ve pastanelerden işin ehli kişilerden temin edebilirsiniz. Bakkallarda ve manavlarda satılan tatlılardan almamak gerekir. Günlük tüketilen işletmeler tercih edilmelidir. Unutmamalı ki maliyet düştükçe kalitede düşüyor. Kaliteli malzeme ile ucuz ürün satmak mümkün olmayacağı için maliyetinin altında satılan tatlılara itibar etmemek gerekir."