Bursa’nın Keles ilçesi Kıranışıklar köyünde köye inen 25 kurt, köydeki koyun ve keçi ağıllarına girerek 10 koyunu telef etti.

Köyün 1 kilometre doğusunda bulunan meralık alandaki otlayan 2 bin civarında koyunları kendilerine hedef seçen aç kurt sürüsü, aniden sürüye saldırdı. Koyunların köye doğru kaçtıklarını fark eden köylülerin müdahalelerle dağıttığı kurt sürüsü bir süre sonra koyunların barındığı ağıllara tekrar saldırdı. 110 koyun besleyen İbrahim Ferik’e ait ağıla giren kurtlar, 3 koyunu parçalayarak, 2 koyunu da yaralayarak kaçtı.

Bursa Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin acil hayvan hastanesine getirdiği yaralı koyunlara veterinerler gözetiminde tedaviye aldıran İbrahim Ferik, "Daha önce hayvanlarımız bu şekilde vahşice bir saldırıya maruz kalmamıştı. Kurumlar arasındaki yetkisizlik nedeniyle hiçbir resmi kuruma başvuramıyoruz. Korucu sistemi de köyümüz mahalleye dönüştüğü için askıya alındı. Ne hayvanlarımızın ne de köylülerin can güvenliği bu vahşi hayvanların son zamanlarda artan saldırıları nedeniyle yoktur." dedi. Kurt saldırılarının sigortalarda hem maliyeti hem de katı kurallar nedeniyle kapsam dışında bırakıldığını anlatan Ferik, "350 TL olan damızlık hayvan başına istenen sigorta bedeli 50 TL. Devletimizden bu saldırıların önlenmesi için adım atmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Yaralı hayvanlara tıbbi müdahalede bulunan Bursa İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği başkanı Veteriner Yıldırı Oran, "Hastahanemizde tedavi altına almış olduğumuz koyunlar saldırıda derin yaralar almış. Cerrahi müdahalede bulunduk. Özellikle dağ ilçelerinde Birliğimize bağlı çiftçilerimizin hayvanlarına vahşi hayvanlar tarafından saldırılarda bulunuluyor. 2014 yılı içinde 600 civarındaki koyun saldırıya uğrayarak telef olmuştur. Girdi maliyetleri ve diğer girdiler nedeni ile koyun-keçi yetiştiricileri zor durumda. Devlet kurumlarına üyelerimizin sıkıntıları konusunda yazışmalar yaptık. Çiftçimiz üvey evlat değildir." dedi.