Tokat’ın Erbaa ilçesine bağlı Bağpınar köyü sınırları içerisinde yer alan ormana taşocağı açmak isteyen firmaya köylüler tepki gösterdi. Köylülere jandarma müdahale etti.

Bağpınar köyü sakinleri sabah erken saatlerde ormandan gelen ağaç kesim motorları sesleriyle uyandı. Derhal ormana giden köylüler ağaç kıyımıyla karşılaştı. Ağaçların kesilmesine ve daha önce kanserojen madde olduğu tespit edilen ormanlık alanda işletme kurulmasına karşı çıkan köylüler jandarma engeliyle karşılaştı. Köylüler ne pahasına olursa olsun buraya taş ocağı açtırmayacağız diyerek olay yerinde uzun süre bekleyişlerini sürdürdü. Köy sakinleri halkı kendilerinden habersiz ormanın satıldığını ve taşocağı yapılacağını olay yerine geldiklerinde öğrendiklerini ifade etti. Konuyu öğrenen köylüler yapılan uygulamanın yanlış olduğunu dile getirerek çalışanlara tepki gösterdi. Köylüler ile ağaçları kesen kişiler arasında gerginlik yaşandı, yaşanan gerginliğe olay yerinde bulunan jandarma müdahale etti. Köylüler kendilerinden habersiz satılan ve işletmeye açılan kanserojen madde ihtiva ettiği analizlerle ortaya çıkan alanın kendilerine geri verilmesini istedi, yapılacak işletmeye karşı çıktı.

"ASBESTLİ TOPRAKTA TAŞOCAĞI OLMAZ"

Muhtar azası olan Yusuf Bektaş, "Devlet yetkililerinin daha önce de geldiğini ve ormanda inceleme yaptıklarını ve ormanın yarıdan fazla alanının (asbest) kanserojenli toprak olduğu bu alanda her hangi bir iş alanı olamayacağını söylediklerini’’ ifade etti. Bektaş, "Ormanımıza 60-70 yıldır biz bakıyoruz dedelerimizden bu zamana kadar korunmuş ama şimdi ormanımızın satıldığını iddaa ediyorlar ve sabah saatlerinde gerek ağaçlarımızı kesmişler ve kesilmiş ağaçları gördüğümüzde şaşkınlık yaşadık gücümüzün yettiği yere kadar ormanımıza sahip çıkacağız." dedi.

Köy sakinlerinden Durmuş Karagöl de geçimlerinin bağcılık, hayvancılık ve yaprak olduğunu dile getirerek, "Eğer ocak açılırsa kanserojenli ocağın tozlarını solumuş olacağız ve üzüm bağlarımız verimden düşecek. Ayrıca köyde 2000’ in üzerinde küçük baş hayvan olduğunu ve ormanda otladığını ve hepsinin kanserojenli havadan dolayı öleceğini daha sonrada insan ölümleri meydana geleceğini o yüzden devletimizden tek istediğimiz ormanımızı kimseye satmasınlar yetkililerden sesimizi duymalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.